Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Falvai Mátyás: Gépindák - Könyvbemutató

A győri születésű prózaíró és kritikus, Falvai Mátyás második novelláskötetének (Gépindák, 2010, Budapest, FISZ Hortus Conclusus) győri könyvpremierjére a Zichy-palotában folyó Műhely-estek irodalmi beszélgetéssorozata keretében kerül sor október 27-én (szerdán), 18 órakor.
A beszélgetést a sorozat házigazdája, Villányi László (költő, a Műhely folyóirat főszerkesztője) vezeti. A rendezvényt zenei program is színesíti, Falvai Zsuzsanna hegedűn, Stummer Márton gitáron közreműködik Piazzolla- és Gismonti-darabokkal.

A könyvbemutató időpontja: 2010. október 27. (szerda), 18 óra

Helyszín: Zichy-palota, 9022 Győr, Liszt Ferenc u. 20
A szerző

Falvai Mátyás 1984-ben született, Győrött, jelenleg Budapesten él. Évek óta rendszeres szerzője rangos irodalmi folyóiratoknak, antológiáknak novelláival, kritikáival. Első önálló kötete 2006-ban jelent meg az Orpheusz Kiadónál Allegro Barbaro címmel, amely két novellát és egy kisregényt tartalmaz. A könyvet pozitív kritikai visszhang kísérte, és a jazz zenei formanyelvét irodalmi nyelvbe adaptáló stílusával, történetközpontú elbeszéléseivel feltűnést keltett szakmai berkekben. Tagja a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ), a József Attila Körnek (JAK), a győri illetőségű Radnóti Társaságnak és alapító tagja a szintén Győrben tevékenykedő Hermaion Irodalmi Társaságnak, amely a 2000-es évek elejétől kezdve végzi irodalomnépszerűsítő és tehetséggondozó munkáját a megyeszékhelyen és a tágabb értelemben vett régióban.

Nagyításért katt a képre
Nagyításért katt a képre


A kötet

Falvai második kötete, a Gépindák két ciklusból áll. A címadó ciklus az ’50-es, ’60-as, ’70-es évek indusztriális világát eleveníti fel egy Tatabánya melletti, svábok és tótok lakta erőműi ipartelep életén keresztül. Az anekdotikus, humortól sem mentes epizódokból építkező, olvasmányos széppróza arra keresi a választ, miként lehetett e század apróbb-nagyobb tragédiáit a privát szférába menekülve túlélni, és miként számolódott fel e két népcsoport identitása lépésről lépésre. A második ciklus (Hiány-variációk) novellái közös kiindulópontjuktól eltekintve külön-külön tapasztalati és stiláris világot képviselnek, ez a közös pont pedig nem más mint a magány kérdése, és annak különböző aspektusai, megnyilvánulási formái (társas magány, kamaszkori magány, belső egyensúlyvesztésből eredő elszigeteltség, stb.).

Szalai Zsolt (költő) így ír a Gépindákról: "Szöveggyártó erőművek vagyunk öröklött alkatrészekkel és munkaerővel. A Falvai Mátyás által privatizált erőműben még mindig, vagy inkább újra a Tatabánya környéki svábok és tótok, a családi és más legendáriumok alakjai mennek be a gyárba, azzal töltve hétköznapjaikat, hogy elmondják, mit is kell, lehet kérem gyártani, azt is, hogy miből. És az erőmű hol dohog, hol szétveti a röhögés, elhallatszik, hogy jönnek a távolabbi kocsmákból is. De a gépindák már nem távírópóznákhoz kapcsolódnak, az író sem krónikás. Nyelvén új formát kapnak elmúlt életek, leromlott épületek, szétszaladó hangok, ízek, illatok: történetek lettek – a mieink."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Andersen-díjat kapott J.K. Rowling

A meseklasszikusok iránti szeretetét hangoztatva vette át kedden a dániai Andersen irodalmi díjat a… Tovább olvasom