Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Év Könyvtára: Országos Idegennyelvű Könyvtár

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) nyerte el idén az Év Könyvtára címet, a pályázat bírálói szerint vezetőinek minőségelvű szemléletéért.

Az elismerést Kálnoki-Gyöngyössy Márton kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át hétfőn az OIK épületében. Az Év Könyvtára címet a kultúráért felelős tárca 1996 óta adja ki a korszerű működési formákat alkalmazó, minőségfejlesztési programok eredményeit használó, magas szintű könyvtári szolgáltatásokat nyújtó intézmények számára; a díjjal egymillió forint jár. Kálnoki-Gyöngyössy Márton a hétfői díjátadón kiemelte: az ország jelenlegi teherbíró képessége mellett nehéz feladat a kulturális intézmények fenntartása, ezért az elismerés odaítélésénél a tárca azt is mérlegelte, melyik pályázó milyen hatékonyan használja fel a rendelkezésére álló forrásokat.

"Az OIK nemcsak megugrotta ezt a mércét, hanem messze túl is teljesítette" - méltatta a helyettes államtitkár a cím idei nyertesét. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Kultúráért Felelős Államtitkárságának hétfői közleménye szerint a pályázat értékelő bizottságának tagjait a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, valamint a tárca könyvtári szakterülete delegálta. A javaslattevők indoklása szerint az OIK vezetése különös gondot fordít a minőségmenedzsmentre, főként a használók számára nyújtott szolgáltatásokban.

"Kiemelten fontosnak tekintik, hogy szolgáltatásaikat a fogyatékkal élők is igénybe vehessék, ezért az épület nagy része már akadálymentesen használható. Nagy hangsúlyt fektetnek mind az intézményi, mind a személyes partnerkapcsolatokra, valamint az aktív és potenciális használók megszólítására" - fogalmazott a közlemény. Mint a bírálók kiemelték, az OIK különleges összetételű gyűjteményére és könyvtári infrastruktúrájára építve nagyon sok rendezvényt kínál az érdeklődőknek, így "a főváros egyik vonzó kulturális színterévé" vált. Mender Tiborné, az OIK főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az intézmény 146 nyelven csaknem 400 ezer dokumentumot őriz, zeneműtárából kottákat, CD-ket kölcsönözhetnek a látogatók, emellett az intézményben több mint 300 féle folyóirat olvasható 32 nyelven 35 országból. A főigazgató kiemelte az OIK elmúlt esztendőben is folytatott informatikai és szolgáltatás-fejlesztéseit. "A könyvtár látogatóinak jelentős részét képező célcsoport, a 18 és 28 év közöttiek elsősorban az internetről tájékozódnak.

Nagyon fontos tehát, hogy az intézmény honlapja (www.oik.hu) és annak szolgáltatásai közel menjenek a használókhoz. Ezért már négy éve elindítottunk egy blogot, és lassan egy esztendeje működtetjük az OIK Facebook-oldalát" - fejtette ki. Mender Tiborné tájékoztatása szerint a megújulás előtt álló honlap rövidesen két alportállal bővül: a nemzetiségi oldalon mind a 13 hazai kisebbség nyelvén elérhetők lesznek az OIK-ra vonatkozó információk, kérdést is lehet majd feltenni több kisebbségi nyelven, a zenei alportál pedig öt világnyelven lesz elérhető. Új szolgáltatás a könyvtárban a helyszíni laptopkölcsönzés lehetősége, míg a saját géppel érkezők laptopzárat kölcsönözhetnek.

A főigazgató arról is beszélt, hogy a könyvtár munkatársai rendszeresen külső rendezvényeken, fesztiválokon, oktatási intézményekben népszerűsítik a gyűjteményt, egyben kedvezményes beiratkozási lehetőséget biztosítanak. Az OIK egy európai uniós pályázat eredményeként 20 millió forintból a mozgáskorlátozottak, a vakok, a siketek, valamint a kisgyerekkel érkezők speciális igényeit is kielégítő fejlesztést hajt végre az épületen. Mender Tiborné elmondta, hogy az OIK használóinak száma folyamatosan emelkedik: 2009-ben 50 ezren látogattak a Molnár utcai könyvtárba, amely a számos irodalmi, nyelvi és zenei rendezvénynek köszönhetően egyre inkább "kulturális találkozóhellyé" válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

bookline.hu: az Év Internetes Kereskedője

"Az Év Internetes Kereskedője Díj" 2010. évi nyertese a bookline.hu online áruház lett. Tovább olvasom