Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Egy angol látomásai - kritika

"Pedig két évtized alatt illő lett volna egy újságírónak tanulmányoznia, s akár leírnia azt, hogy az egyik legigazságosabb rendszer, ahol a legkevesebb szavazat megy kárba."

Nem Bob Dent az első, aki Magyarországon élve, egy idő után könyvbe szövi tapasztalatait, felfedezéseit, kirándulásait, érzéseit. És nem Bob Dent az első, aki ezt unalmasan teszi.

Az egyik meglepetés után jön a következő, s végül már alig hisszük, hogy Dent 1986 óta él Magyarországon. Furcsa például, hogy huszonkét év elteltével is tolmács (a kötetet M. Nagy Miklós fordította) kell a szerzőnek ahhoz, hogy magyarul jelenhessen meg könyve, s még ennek ellenére is néhol nehézkes, s olykor-olykor zavaróan magyartalan a szöveg.

Bob Dent: Magyarország kívülről, belülről Európa, 2008
Bob Dent: Magyarország kívülről, belülről
Európa, 2008
Az országot inkább belülről látja, láttatja Bob Dent: olvashatunk a társadalmat érintő fontosabb változásokról: rendszerváltásról, '56-ról, a fővárosról, vidékről, szobrokról, választási rendszerről, amelyről az író elárulja, hogy nem érti, számára bonyolult. Pedig két évtized alatt illő lett volna egy újságírónak tanulmányoznia, s akár leírnia azt, hogy az egyik legigazságosabb rendszer, ahol a legkevesebb szavazat megy kárba. Olvashatunk Dent kisebb problémáiról, telefonos galibáról, a házépítés nehézségeiről. Végül pedig múltidézés következik, bár ezek inkább csak ide-oda csapongó mondatok, hiszen egyik bekezdésben még a kazárokkal találkozunk, majd ugyanazon az oldalon a Turul állítás körüli színjátékról.

Ha Bob Dentnek sikerült is megismernie Magyarországot, élményeit átadni, az olvasó számára befogadhatóvá, élvezetessé tenni nem. A próbálkozás dicséretes, de újat nem tudunk meg erről a "lángoktól öleltről". Talán a szerző személyes élményeivel tudunk azonosulni, hiszen azt mi is tapasztaljuk, hogy szívat minket egy-egy szolgáltató, hogyan próbál lehúzni az építkezési vállalkozó.

Ha mindezt angol nyelven, a briteknek próbálja meg eladni, sikere lehet, mi meg majd örülünk a sok szigetországi turistának.

Könyvkritika rovatunk támogatója:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv a technikatörténet győri származású professzoráról

Itt, Győrben a kisgyermek rácsodálkozásától jutott el a tudományos kutatásig, s a tudós tanárok… Tovább olvasom