Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Dragomán György könyve az ORF lista élén

Dragomán György A fehér király című kötete került az osztrák közszolgálati rádió és televízió, azaz az ORF júliusi sikerlistájának élére. A fiatal magyar író regénye hiteles képet fest a nyolcvanas évek végi Ceausescu-rezsim alatt élő román társadalomról.
Az 1973-ban Marosvásárhelyen született alkotó egy tizenegy éves kiskamasz szemén keresztül láttatja az olvasóval Erdély és Románia életét. A tizennyolc novellából álló kötet Margaret Atwood kanadai és Robert Neumann osztrák író könyvét előzi meg az ORF júliusi listáján.

Az ORF immár hetedik éve minden hónap végén közzéteszi a következő hónap 10 legjobb könyvét. A rangsort neves irodalmárokból, kritikusokból, könyvkiadókból és újságírókból álló zsűri szavazatai alapján állítják fel, majd a listán szereplő könyveket egy hónapon keresztül az osztrák könyvesboltokban külön is népszerűsítik. A listát korábban Kertész Imre K. dosszié, valamint Esterházy Péter Bevezetés a szépirodalomba című kötete is vezette.

Dragomán György A fehér király című írása Magyarországon először 2005-ben jelent meg, azóta már több mint 20 nyelvre fordították le. A regényt nemrégiben két neves amerikai napilap, a The Washington Post és a The New York Times is ajánlotta olvasóinak. "Kegyetlen portré az életről egy totalitárius társadalomban; A fehér király egyszerre brutális és lefegyverzően gyöngéd" - ezekkel a szavakkal jellemezte Dragomán György könyvét a New York-i lap vasárnapi számában megjelent recenzió.

A fehér király

Hogyan dolgozza fel egy tizenegy éves kamasz, ha apját a szeme láttára hurcolják a Duna-csatorna munkatáborába? Hogyan éli meg az apa hiányát és az elhurcolás köré épített családi hazugságokat vagy titkolt történeteket? Milyen remények éltetik a mindennapok amúgy sem könnyű kamaszviharait megnehezítő élethelyzetben? Erről szól A fehér király című lendületesen megírt regény.A hol vicces, hol tragikus történetekből kirajzolódik egy abszurd, de gyerekszemmel mégiscsak szép világ, amely inkább elemeiben, mint konkrét történelmében azonos a kora nyolcvanas évek Erdélyével és Romániájával. A kiskamasz fiúnak apja elvesztése miatt hirtelen szembesülnie kell a felnőttség terheivel. A főhős a gyermekkor értetlen-ártatlan optimizmusának és a felnőttség reménytelenségének határhelyzetében még képes arra, hogy játékosan és mitikusan lássa a brutális hétköznapokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bennünk élő szégyen - könyvkritika

A Nobel-díjas Coetzee (2003) Szégyen című regénye Dél-Afrikában játszódik. Fehérek és feketék… Tovább olvasom