Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Digitális világkönyvtár indult

Elindult az UNESCO párizsi székhelyén az ENSZ Digitális Világkönyvtára. A World DigitalLibrary a világ minden végéből gyűjtött össze ritka könyveket, kéziratokat, filmeket, fényképeket.

A digitális gyűjteményben felbecsülhetetlen értékű ókori kínai könyvektől kezdve, perzsa kalligráfiákon keresztül korai latin-amerikai fotókig sok kincs található meg. Ez lesz a világ harmadik legnagyobb digitális könyvtára a Google Book Search és az Európa Unió vállalkozása, az Europeana után.

Digitális Világkönyvtár itt >>

A Digitális Világkönyvtárat a UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a világ 32 partnerintézetével együtt hozta létre. Az ötlet James Billingtontól, az amerikai Kongresszusi Könyvtár vezetőjétől származik. A Kongresszusi Könyvtár, az amerikai parlament gyűjteménye, és lényegében ez az amerikai nemzeti könyvtár. Ez a világ legnagyobb könyvtára.

A digitális világkönyvtárba 7 alapnyelven gyűjtötték össze a könyveket, ezek: az angol, az arab, a francia, a kínai, az orosz, a portugál és a spanyol. De kiegészítő anyagok más nyelveken is lesznek benne. A www.worlddigitallibrary.org az év végéig 60-ra kívánja növelni a partnerországok számát.

Digitális Világkönyvtár
Digitális Világkönyvtár

A Google 2004 végén indította el a Google Book Search vállalkozását, amelyben ma már - állítása szerint - 7 millió digitalizált könyv található a books.google.com címen.

A Microsoft szoftvergyártó óriás is elindított egy könyvtárat 2006 végén, de másfél év után - mintegy 750 ezer könyv beszkennelése után - feladta a küzdelmet a Google-lal.

A Google-lal kívánt deklaráltan versenyre kelni az Európai Unió is, amely tavaly novemberben nyitotta meg ünnepélyesen a maga digitális könyvtárát, az Europeanát, amely azonban még aznap összeomlott, mert az érdeklődés messze meghaladta a tervezettet. Újév óta a www.europeana.eu címen 2010-ig még csak prototípusként fog üzemelni, és napi 40 ezer online látogatót fogad. Állománya egyelőre 4,6 millió tétel, amelyet 2010-re 10 millióra akarnak bővíteni. Mindez csepp e tengerben ahhoz képest, hogy az európai közkönyvtárakban összesen 2,5 milliárd könyvet őriznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsmaországról, focipályáról - kritika

Sajó László fekete-fehér könyvet írt. Világa mégis színes, olykor-olykor szomorú, tragikus, de… Tovább olvasom