Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Digitális könyvkiadás: Google bajok

A digitális könyvkiadási jogokról több mint két évig tárgyaló szerzők, kiadók és Google Inc újragondolja a köztük született egyezséget.

A digitális könyvkiadási jogokról több mint két évig tárgyaló szerzők, kiadók és Google Inc újragondolja a köztük született egyezséget, miután az amerikai igazságügyi minisztérium ellenezte a több millió könyv online publikálását lehetővé tévő megállapodást.

"Átgondoljuk a minisztérium által kifogásolt részleteket, és várjuk, hogy az eljárás folytatásával válaszolhassunk ezekre" - írta a Google, az amerikai írószövetség (Authors Guild) és az Amerikai Kiadók Szövetsége (AAP) a pénteken kiadott közös közleményükben.

A Google szóvivője arra a kérdése nem válaszolt, hogy a megállapodás aláírói terveznek-e valamilyen változtatást, és azt sem részletezte, hogy a szerződés mely pontjait kifogásolják. Azonban egy másik, vasárnapi interjú szerint a szerzők és kiadók biztosak abban, hogy az október 7-ére tervezett meghallgatásig a felmerült jogi kifogásokat tárgyalások útján tisztázhatják.

A Google 2005 óta próbálkozott a könyvek digitális kiadásával, de a szerzők és kiadók külön-külön indított peres eljárásai miatt a feleknek csak tavaly októberben sikerült megállapodniuk.

Az új eljárással az igazságügyi minisztérium a szerződés ellen tiltakozóknak adott hangot. Sokak szerint a megállapodás nincs összhangban a szerzői jogokkal, mások viszont úgy vélik, hogy a kiadók nagyobb árat kérhetnek munkáikért.

Az igazságügyi minisztérium beadványából világosan látszik, hogy az Egyesült Államok is szeretné, ha létrejönne a megállapodás, azonban bizonyos részleteket még tisztázásra szorulnak. Például miként rendelkezzenek azokkal az úgynevezett árva művekkel, amelyeknek ismeretlenek a jogtulajdonosai, illetve megfelelően jelen vannak-e a külföldi szerzők is. A megállapodás a Google Egyesült Államokban elérhető szolgáltatásaira vonatkozik, amely számtalan külföldi szerző munkáját is elérhetővé teszi.

Amerikában az elektronikus könyvek forgalma júniusban elérte a 12 millió dollárt, és ez több mint 150 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adathoz képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képek Krónikása - Mesekönyv gyerekektől nem csak gyerekeknek

Kicsik és nagyok által írt mesekönyvet jelentetett meg és mutatott be a Nemzeti Tankönyvkiadó. Tovább olvasom