Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Csodás kelet, lovagkor - kritika

A trilógia első kötete fontos eseményekre világít rá, ötvözve a történelmi hűséget a szerző fantáziájával.

Robyn Young nagy terjedelmű trilógiát írt. Magyarországon az első rész A Testvériség címen jelent meg; tavaly év végén jött ki A hadjárat, s ha minden igaz, a Rekviem várhatóan májusban jelenik. Kritikánk egyelőre a közel 450 oldalas első kötetre koncentrál. (A Hadjárattal egyelőre birkózok, ugyanis néhány oldal összecserélődött.) A Testvériség azonban rendben van, formailag és tartalmilag egyaránt.

Robyn Young: A Testvériség Gold Book Kiadó
Robyn Young: A Testvériség Gold Book Kiadó
A szerző a keresztes háborúk (hadjáratok) korát nem csak az európaiak szemszögéből mutatja be, hanem - helyesen - fejezeteket kap a keleti kultúra és harcmodor, valamint terek kap az arab katonaság és a hadvezérek. S miközben ismerkedünk a szereplőkkel, s kibontakozik a cselekmény, Londontól Párizson át, egészen a Szent Földig kalandozunk, addig nyomon követhetünk véres ütközeteket a Jeruzsálemi Királyságban, korbácsolást a londoni New Templeben.

Nyugat és kelet harca, civilizációk csapnak össze, küzd egymás ellen szerzetes és tanítványa, szerelemért nő és férfi. Az olvasó bennfentes lesz: látunk titkos társaságokat, eleinte zavaros elvekkel, látunk arab összeesküvőket és bérgyilkosokat, fegyverhordozókat. Csodás középkor: az események vég nélkül pörögnek. Sok-sok szín, és sok-sok színes szereplő, mind-mind jól megírt karakter, akiktől tovább hömpölyögnek az események és az indulatok.

Will Cabell templomos lovag lesz, apja keresésére indul a Szent Földre, esküt szeg, szerelme, Elwen, követi. A fiúnak sok mindent kell megérteni és teljesíteni. Harcol, miközben tudja, a béke lenne a jó megoldás, de kiváló ellenfele van, Bajbarsz, aki hazáját szabadítja fel a hódító európaiaktól.

A trilógia első kötete fontos eseményekre világít rá, ötvözve a történelmi hűséget a szerző fantáziájával. A valódi emberek remekül illeszkednek a keleti mítoszok világába, olykor megidézve az Ezeregyéjszaka meséit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi következünk - kritika

A rendszer változott, vajon azoknak az emberek sorsa, akik mi vagyunk, miért nem? Tovább olvasom