Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Családtörténeti kötet Pilinszkyről

Kovács Erika könyvében a visszaemlékezések, fényképek mellett a Pilinszky-családrajz, valamint a híres operaénekes, Pilinszky Zsigmond pályaképe is helyet kapott.

A Nap Kiadó gondozásában megjelent, Pilinszky és a család című 160 oldalas kötet a személyes emlékek felidézésével kezdődik - mondta el az MTI-nek a szerző, aki gyerekkorában együtt lakott Pilinszky Jánossal.

"János nem tudott otthon írni, ezért legtöbbször a Nárcisz presszóban dolgozott. Gyakran felkerestük ott" - emlékezett vissza Kovács Erika. Mint elmondta: a kötetben szereplő mintegy 100 levelet nagynénje, Baitz Mária hagyta rá, ezeket először 2003-ban az Osiris Kiadó adta közre Mindenből költészet lesz és csend... címmel. Az akkor publikált dokumentumokat egészítette ki a szerző például Pilinszky János gyerekkori barátainak visszaemlékezéseivel, még kiadatlan, mintegy 120 darab családi fényképpel, valamint a világhírű operaénekes, Pilinszky Zsigmond életrajzával. A kötet a Pilinszky-család történetének összefoglalójával végződik.

Kovács Erika elmondta: sokáig nem tudta, mihez kezdjen a hozzákerült dokumentumokkal, aztán az 1980-as évek elején kezdte el azokat sajtó alá rendezni. A levelek 1976 és 1981 között íródtak és a költő utolsó éveiről, hallgatásának okairól tudósítanak."Sokan kérték, hogy adjam oda a leveleket, de végül úgy éreztem, ez az én feladatom, nekem kell ebből a család történetét megírnom" - mondta a szerző, aki hozzátette: a kötetben valamennyi még nála lévő dokumentum olvasható.

A könyv érdekessége, hogy korabeli újságcikkel, híranyagok alapján közreadja Pilinszky János nagybátyjának, Pilinszky Zsigmondnak a pályaképét is, aki az 1920-as és 1930-as évek ünnepelt tenorja volt.
Pilinszky János költő-műfordító 1921-ben született, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar művésze volt, aki 1971-ben József Attila-díjat, 1980-ban pedig Kossuth-díjat kapott. 1981. május 27-én hunyt el Budapesten.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvezményes szótárcsere

Harmadik alkalommal szervez kedvezményes szótárcserét az Akadémiai Kiadó a Fővárosi Szabó Ervin… Tovább olvasom