Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Christopher Reid költő kapta az idei Costa Book díjat

A Scattering című alkotást öt jelölt közül nagy többséggel választotta az év legjobbjának a díjról szavazó testület - mondta el Josephine Hart, a zsűri elnöke.


"Úgy éreztük, hogy Christopher Reid személyes tragédiáját és azzal kapcsolatos érzéseit egyetemessé változtatta. Bizarr módon életigenlő, mivel a szerelem diadaláról szól a halál előtt és után" - méltatta a győztes munkát az elnök.

Hart szerint szó sincs a személyes gyászba való betolakodásról, hiszen a versciklusban végig érezhető az alkotói jelenlét.

A mű négy költeményből áll, amelyből az első a feleség betegségének végső stádiuma alatt íródott, a további három pedig a halála után. Az asszony 2005 októberében hunyt el.

A Costa Book díjra korábban Colm Toibin Brooklyn című regényét tartották a legesélyesebbnek. Az író immár másodszor esett el az elismeréstől.

A Costa díjra regény, első regény, életrajz, költemény és gyermekkönyv kategóriában lehet nevezni, a kategóriák győztesei közül választják ki az év legkiemelkedőbb alkotásának tartott művet.

A kategóriák győzteseinek teljesítményét egyenként 5000 fontos jutalommal honorálják. A Costa Book díj abszolút nyertese pedig 25 ezer fontot kap. A díjra az Egyesült Királyságban vagy Írországban élő szerzők pályázhatnak az előző évben megjelent műveikkel.

A regénykategória nyertese, Toibin a Brooklynban egy ír nő történetét meséli el, aki az ötvenes években New Yorkba utazik, hogy munkát találjon.

A legjobb első regényt a zsűri döntése szerint Raphael Selbourne írta. A Beauty (Szépség) egy bangladesi asszonyról szól, aki megszökik a családjától.

Az életrajz kategóriát Graham Farmelo nyerte, aki Paul Diracról, a kvantummechanika egyik megalapozójáról írt The Strangest Man: The Hidden Life of Paul Dirac, Quantum Genius.

A legjobb gyermekkönyv Partick Ness tollából látott napvilágot The Ask and the Answer (A kérés és a felelt) címmel. A kötet a Chaos Walking-trilógia második darabjaként készült el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új könyv II. János Pál pápáról

Számos eddig ismeretlen epizódot tár fel a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápáról. Tovább olvasom