Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Carl Jung Vörös könyve New Yorkban

Carl Jung Vörös könyve a pszichológia egyik legfontosabb művének számít.

Carl Jung svájci pszichológus (1875-1961) Vörös könyve, amely annak ellenére, hogy korábban sohasem adták ki, a pszichológia egyik legfontosabb művének számít, szerda óta közkincs: egy amerikai kiadó facsimile kiadásban megjelentette, az eredeti példányt pedig a nagyközönség egy New York-i múzeumban megtekintheti.

A 205 oldalas német nyelvű kézirat születésekor vörös bőrkötést kapott, innen a név, különben a címe Liber Novus (Új Könyv). Számos illusztráció díszíti és így középkori kódexre emlékeztet.

Az 1914 és 1930 között született Vörös könyvet, amely Carl Jung életművének forrása volt, január 25-ig állítják ki a New York-i Rubin Museum of Art egyik termében.

A szerző saját tudatalattijának kutatásáról és feltárásáról számol be a műben, az irodalom és a tudomány határmezsgyéjén egyensúlyozva. Az írást sohasem tették elérhetővé a szélesebb közönség számára. A könyv kiállításával egy időben a W. W. Norton and Company könyvkiadó most hasonmás formában közreadta a művet, kiegészítve azt a szöveg angol nyelvű fordításával.

Carl Jung
Carl Jung


A szerző 1961-ben bekövetkezett halála után a könyv a család kezében maradt, amely elzárkózott a megjelentetésétől, és sokáig még ahhoz sem járult hozzá, hogy a diákoknak megmutassák, végül azonban megváltoztatta álláspontját.

A mű a Carl Jung által kifejlesztett introspektív, önmagába tekintő módszer terméke, amelyet ő maga "aktív képzeletnek" nevezett. A könyv szavakban és képekben egyaránt beszámol a belső utazás eredményeiről.

A világ minden pszichológusa számára ismert tény volt Sigmund Freud tanítványának - későbbi legfőbb riválisának - e műve, de szerdáig csak néhány tucat embernek adatott meg a kiváltság, hogy bele is tekinthessen.
A Rubin múzeumban kiállították a Fekete könyvet is, amely azokat a gondolatokat és fantáziálásokat tartalmazza, amelyek a Vörös könyv megszületését ihlették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herta Müller kapta az irodalmi Nobel-díjat

Az író "a költészet tömörségével és a próza tárgyilagosságával" rajzolta meg "az otthontalanság… Tovább olvasom