Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Budapesti Könyvfesztivál: Claudio Magris a vendég

A számos nemzetközi díjjal jutalmazott Claudio Magris olasz író lesz a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, az irodalmi Nobel-díj esélyeseként is emlegetett alkotó kapja a Budapest Nagydíjat az április 19. és 22. között rendezendő könyves seregszemlén.
Zentai Péter László, a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az MTI-nek elmondta: Claudio Magris nem először jár Magyarországon, a kilencvenes évek közepén az író könyvfesztivál vendége volt, 2008-ban pedig az Olasz Kultúrintézet meghívására látogatott hazánkba.

Az igazgató kiemelte: az áprilisi seregszemle díszvendégei az úgynevezett északi országok - Dánia, Svédország, Norvégia és Finnország - lesznek, de reményeik szerint sikerül meghívniuk Izlandot is. Utóbbi volt idén a frankfurti nemzetközi könyvvásár díszvendége.

A 2012-es Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon - amelynek ismét a Millenáris ad otthont - a díszvendég országok közös standon mutatják be kortárs könyvkiadásuk legjavát. Zentai Péter László kiemelte: szeretnék, ha a Magyarországra érkező írókat friss, magyar nyelven megjelent köteteik várnák.

Az igazgató kitért arra is, hogy nem ez lesz az első alkalom, hogy több ország mutatkozhat be egyszerre díszvendégként a fesztiválon, az idén a 27 európai uniós tagország volt a meghívott vendég - a könyves seregszemle így csatlakozott Magyarország soros uniós elnökségéhez.

Arra a kérdésre, hogy van-e már olyan északi irodalmi híresség, aki jelezte részvételét a fesztiválon, az igazgató kitérő választ adott. Mint fogalmazott, az országok maguk döntik el, kiket hoznak el Budapestre. Ugyanakkor az MKKE összeállított egy listát azon írókból, akiknek várhatóan jelenik meg kötete magyar nyelven a könyvfesztiválra időzítve. "Korai lenne bárkit is kiemelni, egyelőre annyi biztos, hogy ezen a listán több mint ötven név szerepel" - fogalmazott az elnök, aki szerint az, hogy 2011-ben Per Olov Enquist volt a fesztivál díszvendége, "jó felvezetésként" is felfogható.

A díszvendég íróról elmondta: Claudio Magrisnak számos könyve jelent már meg magyarul, ezek közül a leghíresebb a Duna című regénye, amely a nemzetközi hírnevet is meghozta számára. Az Európa Könyvkiadónál jelent meg az Egy másik tenger, a Vaktában című regénye, illetve a Kisvilágok című esszéregénye is, az előbbit személyesen mutatta be Budapesten. Zentai Péter László megjegyezte: a könyvfesztiválra teljes terjedelmében megjelenik A Habsburg-mítosz az osztrák irodalomban című műve is, amely eddig csak részleteiben volt olvasható magyar nyelven.

Claudio Magris Triesztben született 1939-ben. 1978 óta a trieszti egyetemen tanít német irodalmat, emellett a Corriere della Sera című napilap neves publicistája. Műveiben kiemelten foglalkozik Németországgal, Közép-Európával és hazájával.

2001-ben Erasmus-díjat kapott, 2004-ben az Asztúria Hercege-díjjal tüntették ki, 2006-ban az osztrák Állami díj az európai irodalomért elnevezésű kitüntetéssel jutalmazták. 2009-ben ő kapta a német könyvszakma békedíját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tételek az Akadémia Könyvtár online katalógusban

Százezer új tétel érhető el a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (MTAK) honlapján keresztül az… Tovább olvasom