Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Bolyongások - könyvajánló

Mi is az értelem? Mi a tudás? Vajon mi működteti a világot? Várady Judit könyvében különös hatású fotókkal illusztrálva tárja az olvasó elé fogalomelemző gondolatait.

„Elállt a zápor. Ülök a szivárvány tövében, lassan eltűnik, leszáll a csend, kézen fogva a köddel, és betakar. A ködben útjukra indítom a gondolataimat, hátha összetalálkoznak valakiével, aki még érti a szót, szereti a szépet, ismeri a titkokat, csodálni tudja még a csodát, aki még hallgat meséket, és szereti az embereket. Elsivatagosodtunk ebben a
nyüzsgő, eseményrémségekkel teli világban. Elszigetelődve, egyedül vagyunk, és keressük a sivatag közepén önmagunkat.“

Várady Judit: Bolyongásaim a fogalmak körül
Várady Judit: Bolyongásaim a fogalmak körül
Az élet szövedéke – hatszázmillió év evolúciójának gyönyörű terméke –, úgy tűnik, végleg felbomlóban van. A Bükk-hegység oldalában a büszke tölgyek több mint ötven százaléka pusztult el az utóbbi tíz évben! A halott fák helyén magoncok sem sarjadnak.

Az egész világon ugyanaz a kép: pusztuló erdők, fogyatkozó állatvilág. erjeszkednek a sivatagok, szaporodnak a meztelenségüket zemérmetlenül mutogató sziklák. A kivágott és a kiszáradt fák helyébe hiába ültetnek újakat. Nem fogannak meg, elpusztulnak.

A folyamat ugyanúgy lejátszódik visszafelé, mint ahogyan idefelé ment végbe. Az egyetlen különbség: az életnek erre a szintre való fejlődéséhez több százmillió év kellett – a lebontásához viszont pár évtized is elég.


Várady Judit

1946-ban született, vegyészként végezte tanulmányait. Dolgozott Afrikában, az arab világban, majd itthon elvégezte az újságíró iskolát, megtanult filmezni, járt az ELTE és a BME szakaira, egyebek közt filozófiára is. Ő írta és szerkesztette a Vegyipari Dolgozó és a Magyar Vegyipar című szaklapokat, számos szakmai és helyi lapban publikált, részt vett a vegyipar oktatásában. (Pl.: Kémikusok Lapja, Kémia tanítása, Liget c. folyóirat, legújabb gyermekeknek szóló lapja: Szitakötő). Két fiúgyermekének életét örökre meghatározta az afrikai élet, a vízhiány, a nélkülözés, a másik ember tisztelete, a tudás és a nyelvek tudásának fontossága.

Várady Judit író, látó, gondolkodó ember. Hisz az emberek konkrét és alkotó tudásában. Hiszi, hogy „jól csak a szívével lát az ember". Afrikai élményeit, tapasztalatait nem csak látta, nemcsak meg- és átélte, hanem a szívével is érezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent Márquez első engedélyezett életrajza

Megjelent Londonban Gabriel García Márquez első "engedélyezett életrajza". A Nobel-díjas kolumbiai… Tovább olvasom