Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Bízzunk az írókban, a könyvekben

Jánossomorja - Az igazán jó könyvben az író soha nincs ott, az igazán jó olvasó a hatodik percben elfelejti, hogy ki írta a könyvet – fogalmazott Vámos Miklós József Attila-díjas író, aki az ünnepi könyvhét megyei megnyitójának vendégeként a könyvhetekhez fűződő élményeiről is beszélt.
Az ünnepi könyvhét a megyében színes programokkal – könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, író-olvasó találkozókkal – várja a könyvbarátokat a megyeszékhelytől a kisebb települések tékájáig. A rendezvénysorozat megyei megnyitójának az új épületbe költözött, korszerű jánossomorjai városi könyvtár adott otthont.

A komolyzenével, verssel és novellával tarkított ünnepség keretében Kara Ákos megyei közgyűlési alelnök Móricz Zsigmondot idézte: „Azt hiszem, az emberiség jövőjének rendkívül fontos alapja a könyv. De hogy a könyv teljesíthesse ezt a mind jobban ráháruló feladatot, az kell, hogy az emberek bízzanak benne", hozzáfűzte, hogy ennek a bizalomnak nemcsak a könyvek, hanem az emberek felé is kell irányulnia. Továbbá megköszönte a könyvtárak munkatársainak, hogy általuk úgy a szürke hétköznapokban, mint az ünnepi könyvhét alatt fiatalok, idősek számára elérhetővé válik egyéni vagy közösségi élményként mindaz, amit a könyvek tudnak nyújtani. Kurunczi Károly polgármester köszöntőjében a könyvtár történetét összegezte: a korábbi helyiséget kinőtték, így költözött a könyvek birodalma a volt mozi épületébe, amit a Közkincs pályázat támogatásával korszerűsítettek.

Vámos Miklós: „Próbáljanak meg bízni az írókban, de ha ez nem megy, akkor legalább bennem, soha nem csaptam be az olvasót.
Vámos Miklós: „Próbáljanak meg bízni az írókban, de ha ez nem megy, akkor legalább bennem, soha nem csaptam be az olvasót."

Vámos Miklós, a megnyitó vendége a könyvhéthez fűződő élményeit összegezte, furcsa és elképesztő dedikálások történetével fűszerezve. „Mindig is imádtam a könyvhetet. Az elsőt 22 éves koromban, a Magvető Kiadónál megjelent Előszó az ábécéhez című könyvem által élhettem át." A Kara Ákos által is említett bizalom kérdéséhez hozzáfűzte: „A XXI. században odáig jutottunk, hogy az olvasók nem bíznak az íróban. Próbáljanak meg bízni az írókban – buzdított –, de ha ez nem megy, akkor legalább bennem, soha nem csaptam be az olvasót" – hangsúlyozta Vámos Miklós, aki ezt követően dedikálta több könyvét is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széppóza, vers, esszé - Indul az Ünnepi Könyvhét

A csütörtökön kezdődő 79. Ünnepi Könyvhéten és a hozzá kapcsolódó 7. Gyermekkönyvnapokon mintegy 400… Tovább olvasom