Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Bestseller lett Mark Twain önéletrajza

Száz évvel az amerikai író halála után bestseller lett Mark Twain (1835-1910) önéletrajza.

A The Times és a The New York Times című napilapok szerint az önéletrajzot szinte azonnal elkapkodták. A november 12-én megjelent könyv kiadója, a University of California Press nem számolt ekkora érdeklődéssel, így a nyomdának már hatszor adtak újabb megbízást további példányok utánnyomására. A Twain biográfia első részének példányszáma már 275 ezernél tart. A háromkötetes önéletrajz első része 744 oldalas, és a The New York Times bestseller-listáján máris a hetedik helyet szerezte meg.

A kiadványt ezen a héten egy cd is követi Mark Twain: Words Ú Music (Mark Twain: Szavak és zene) címmel, amelyen Clint Eastwood kölcsönzi hangját a világhírű írónak. A hangfelvételeket olyan folk- és countryénekesek kísérik dalaikkal, mint Emmylou Harris, Brad Paisley und Ricky Skaggs. A cd producere a kétszeres Grammy-díjas Carl Jackson country-énekes. A lemezt kedden mutatják be először közönség előtt Hannibalban, a Mark Twain gyermekkori otthonában helyet kapott emlékmúzeumban.

"Senki sem képes úgy festeni a szavakkal, mint Mark Twain. Dalszerzőként ezt teszem én is" - mondta Jackson, aki hét évvel ezelőtt kezdett bele a projektbe Cindy Lovellel, a múzeum igazgatójával. Tom Sawyer és Huckleberry Finn "szülőatyja" több mint ötezer oldalnyi, két kilót nyomó emléket hagyott hátra az utókornak, de kikötötte, hogy csak halála után száz évvel olvashatja a nagyközönség. Twain, polgári nevén Samuel L. Clemes már életében az ország és az emberek éles nyelvű kritikusaként volt ismert, aki nem félt közhírré tenni politikai véleményét és pellengérre állítani a társadalmi visszásságokat. Memoárja publikálását azért akarta ilyen sokáig visszatartani, hogy teljesen szabadon fejezhesse ki magát benne és ne kelljen attól tartania, hogy családja számára ez negatív következményekkel járhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év Könyvtára: Országos Idegennyelvű Könyvtár

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) nyerte el idén az Év Könyvtára címet, a pályázat bírálói… Tovább olvasom