Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A miniszter úr naplót írt - kritika

"Elég, ha csak azt írjuk ismertető gyanánt: van egy miniszter, aki senki, van az ő szörnyű államtitkára, egy cinikus senki. Még mielőtt az hinnénk, hogy mind ez a Miniszter félrelép, tévedünk, a Koltay-Kern film egy gyenge színdarab vászonra adaptálva."

Nagyszerű (angol) humorú könyvvel van dolgunk, s emellett hibátlanul szerkesztett (és fordított) kötet az Igenis, miniszter úr!

Elmélyedni egy kabinetminiszter naplójába - gondolhatnánk - a világ legunalmasabb időtöltése, de tévedünk, a több mint ötszáz oldalas regény végig sziporkázó, fordulatos és a poénok is a helyén. Nincs üresjárat, zakatol a történet, ahogy egy vérbeli miniszter fejében a jobbnál jobb gondolatok. Harcok, küzdelmek az államtitkárral, az apparátussal, a papírmunkával. Tovább ragozni fölösleges, hiszen aki látta az öt évadot megért (vígjáték) sorozatot (vagy annak ismétlését) 1980-tól 1988-ig, annak nem kell magyarázni az angol szatírában rejlő csodálatos kifejezőkészséget.

Antony Jay és Jonathan Lynn tollából született remekmű a politikai manipulációk világába enged bepillantást, a történet egy kormányhivatali irodában játszódik, Jim Hacker miniszteri karrierjét követi végig. Küzdelmei céljai érvényesítésére rendre államtitkára, Sir Humphrey Appleby ellenállásába ütköznek. Személyi titkára, Bernard Woolley általában kettejük között foglal állást, bár Humphrey komoly hatást gyakorol rá. Bernard pedig rendre Humphreyhez húz, hisz a karrier tőle függ.

Igenis, miniszter úr!
Igenis, miniszter úr!
Szerk.: Jonathan Lynn, Antony Jay
Tas Kiadó, 2008

A kötetbe csatolt, eredetinek álcázott dokumentumok, feljegyzések és újságcikkek teszik még színesebbé a miniszter naplóját, de olykor a megátalkodott Humphrey írásaiba is bepillanthatunk, s láthatjuk, hogyan kerül - az esetek többségében szándékosan - porszem a gépezetbe, amely után a miniszter is felteszi a kezét.

Az Igenis, miniszter úr! című könyvet úgy is lehetne olvasni, hogy a történet Magyarországon játszódik: a humora nyílván nem ütné meg az angol szintet, de a mindig, minden áron keresztbe tenni szándékozó jó akarók még rá is licitálhatnának a brit kabinetfőnök naplójára.
Elég, ha csak azt írjuk ismertető gyanánt: van egy miniszter, aki senki, van az ő szörnyű államtitkára, egy cinikus senki. Még mielőtt az hinnénk, hogy mind ez a Miniszter félrelép, tévedünk, a Koltay-Kern film egy gyenge színdarab vászonra adaptálva.

Jonathan Lynn, Antony Jay könyve úgy szórakoztat, hogy közben elénk tár egy világot, a mindennapjainkat, amelyről manapság kevesen írnak (lopás, lefizetés, lobbi, támogatás). Ha mégis, azon meg nincs kedvünk nevetni.

Könyvkritika rovatunk támogatója:hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolyongások - könyvajánló

Mi is az értelem? Mi a tudás? Vajon mi működteti a világot? Várady Judit könyvében különös hatású… Tovább olvasom