Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A mártír költő emléke ma is él

Győr–Abda - Radnóti Miklósra emlékeztek kedden a folyók városában és az abdai Rábca-parton. A 100 éve született mártír költő alakját ünnepélyes koszorúzásokon és a hozzá írt versekből tartott felolvasóesttel idézték fel.


A hajdani békemeneteket emlegetve még az a virágboltos hölgy is megkönnyezte Radnóti Miklóst, akinél a győri és az abdai emlékünnepség koszorúit rendelte a költőről elnevezett irodalmi társaság elnöke. Szabó József – aki a megyei és a győri önkormányzat által támogatott, jubileumi programsorozat egyik főszervezője is volt – elmondta: ez a sajátos epizód is igazolja, a száz éve született mártír költő emléke ma is élő, és nem csak irodalmárok szeretik-olvassák verseit.

A centenáriumi megemlékezés kedden Győrött, a kórház előtti Radnóti-szobornál kezdődött.

A győri kórház előtt azon a helyen áll a Radnóti-szobor, ahonnan 65 évvel ezelőtt az erőltetett menettel érkező, elgyengült munkaszolgálatosokat továbbküldték. Borkai Zsolt polgármester az emlékhelyen mondott beszédében hangsúlyozta: Radnóti a magyar irodalom gazdag tárházában, a legkiválóbbak között foglal helyet. „Hetedik ecloga" című költeménye – egy irodalmi folyóirat alkalmi felmérése szerint – a XX. század másfél tucat legszebb magyar verse között kapott helyet.

A költő rangját jelzi az is, hogy négy évvel ezelőtt egy aukción, a „Járkálj csak, halálraítélt!" című versének kéziratát közel 6 millió forintért vásárolták meg.

Radnóti Miklós győri szobránál koszorút helyeztek el a nevét viselő irodalmi társaság képviselői, Szabó József elnök és Borbély János titkár is. Fotó: Krizsán Csaba
Radnóti Miklós győri szobránál koszorút helyeztek el a nevét viselő irodalmi társaság képviselői, Szabó József elnök és Borbély János titkár is. Fotó: Krizsán Csaba

Az emlékezők a város végén, Melocco Miklós Radnóti-szobránál folytatták a koszorúzást, majd a költő életének utolsó, tragikus állomásához, az abdai Rábca-partra meneteltek. Az ott felállított szobornál és emlékkőnél a Hangraforgó együttes, neves győri versmondók, az Abdai Dalárda dalokkal, versekkel tisztelgett a mártír költő előtt. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke emlékbeszédében Radnóti őszinteségét, helytállását, kétségbeesett küzdelmét, életének méltóságát említette egy olyan tébolyult korban, amikor a megaláztatások, kínok sokaságát csak „az önmagával elhitetett igazság segítségével" tudta elviselni, ereje végéig túlélni. Szakács Imre Radnóti utókorra hagyott üzenetéről így fogalmazott: „Tudta és tudatta minden leírt gondolatával, egész emberi lényével és életével, hogy az önkéntes és tudatos sorsvállalás: csak a meg nem alkuvás lehet."

A keddi program a győri városházán felolvasóesttel zárult, ahol Radnóti versei, a hozzá írt lírai alkotások hangzottak el Radnóti-díjas költők és előadóművészek, illetve közéleti személyiségek, irodalombarátok tolmácsolásában.

Radnóti Miklósra emlékeztek - Fotó: Krizsán Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Randóti emlékév - Az erőltetett menet nyomában

A Radnóti emlékév Győrben és a megyei könyvtárakban rendkívüli irodalomórákkal. Tovább olvasom