Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

A lány és Olga - könyvkritika

(...) Valójában a nőről tudunk meg mindent a regényből. Érzésekről, szerelemről, kínokról, érzékiségről, megaláztatásról, női tudásról (...)

Könyvkritika. Szerelem, házasság, gyilkosság: fontos szavak, egy fontos, s napjainkban megkerülhetetlen regényben.

Egy évvel ezelőtt beszélgettem Lovas Ildikóval korábban megjelent, Kijárat az Adriára című könyvéről és a szerbiai eseményekről. Az író abban a regényében következetesen tárja fel azokat a hazugságokat, hamisságot, amit egy kommunista rendszerben felnövő ember magában hordoz. Ez a következetesség a kiindulópont a Spanyol menyasszony című Lovas Ildikó alkotás olvasáskor.

Lovas Ildikó: Spanyol menyasszony Kalligram Kiadó, 2007
Lovas Ildikó: Spanyol menyasszony
Kalligram Kiadó, 2007
A lány, regény alcímet viselő könyv eseménye két szálon fut: menyasszony emlékei tárulnak fel és Olga asszony utolsó napjai, addig a másodpercig, amíg férje (Csáth Géza) lelövi. (Aki nem ismeri a Csáth életrajzot, márpedig a magyartanárok csak pironkodva mesélnek az író morfiumfüggőségéről, stb., annak nehezebb kibogozni a szálakat, de érdemes utána olvasni.)

S hogyan áll össze a menyasszonyi ruhát próbáló fiatal lány és Olga története? A párhuzam akár kézenfekvő is lehet: kultúránkban (állítólag) férj nélkül nem igazi nő a nő. Minderre azonban rácáfol a Csáth család története, ahol a házasságban a kínok kínját kellett kiállni, olyat, amely mindenhol ott lappanghat. Ahogy Jónás Olga többször megállapítja: „az ország legzseniálisabb férfijához mentem feleségül, és egy szarcsimbókkal élek együtt".

Valójában a nőről tudunk meg mindent a regényből. Érzésekről, szerelemről, kínokról, érzékiségről, megaláztatásról, női tudásról, s az író által két, remekül összeillesztett korszakról, amelyben a csodálatos nőiség a középpont, erényekkel és gyengeségekkel.

A lányálmoktól jutunk el a gyilkosságig, az esküvő csodájától a megkínzásig. A láncolat képei tiszták, érhetőek. Mindenkivel megtörténhet/megtörtént.

Nagyszerű alkotás Lovas Ildikó Spanyol menyasszony című regénye. Mélyre ás, mélységeket tár fel.


Könyvkritika rovatunk támogatója:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolkien rajongóknak - Új kötet

Könyvajánló - Megjelent magyarul is a Húrin gyermekei című Tolkien-mű. Tovább olvasom