Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

A könyvek új élete - BookArt

"A cél, hogy minél több emberhez jusson el a kultúra, a művészet."


„Minden könyvbarát, szembesül olykor a ténnyel, hogy sok olyan könyv található, amely értékén jócskán túlmutató példányszámban került kiadásra. Sőt, van amelyiknek nem csak a relativizált, hanem az abszolút értéke is a nullához konvergál. Ezeknek a könyveknek az újrahasznosítására találtam ki a BookArt-ot ami újraértelmezi és színesebbé varázsolja a használaton kívüli oldalakat, és ezzel a halottnak tekinthető könyveket dekonstruáljuk, és így képzőművészeti alkotásként születnek újjá."

A bookart.freeblog.hu oldalon március 21-én Császár Norbert ezzel a bevezetővel indította útjára a BookArt projektet, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az ötlet tehát egyrészt vállalkozó kedvű amatőr és profi képzőművészeket szólít meg, akik szívesen adnának új arcot olyan könyveknek, melyeket valószínűleg soha senki nem fog leemelni a polcról, viszont így új értékeket hoznának létre belőlük. Emellett a felhívás természetesen szól a potenciális érdeklődőknek és vevőknek, hiszen a használhatatlan könyvekből lett műalkotások pár ezer forintért megvásárolhatók azon antikváriumokban, melyek szintén látnak fantáziát az BookArt-ban, jelentkeztek a felhívásra, s a művészek elhelyezték ott műveiket.

Császár Norbert újraértelmezett könyve
Császár Norbert újraértelmezett könyve

Az ötletgazda Császár Norbert képzőművész, akinek munkáival többek között már háromszor is találkozhattunk az ARC óriásplakát kiállításon, s akinek első elkészült BookArt könyve már gazdára is talált, a kisalfold.hu-nak mesélt a kezdeményezésről:

A könyvek átalakítása, műalkotássá lényegítése nem újkeletű dolog, szóval nem én találtam fel a spanyolviaszt, de én is dolgoztam már mesterségesen antikolt újságpapírra és könyvbe. Ez utóbbiak nem éppen kiállítási tárgyak, ezért arra gondoltam, hogy mi lenne, ha az eredeti környezetükbe, antikváriumokba tennénk vissza azokat, aztán egymást érték az ötletek és a vége a blogon olvasható koncepció lett.

Mindenkit buzdítunk az alkotásra, hiszen mindenki lehet művész, és bármi lehet műalkotás. Épp az az egész lényege, hogy bárkinek hozzáférhető legyen mind az alkotás maga, mind az alkotás eredménye, a mű. Természetesen számítunk a nevesebb alkotókra is, hiszen a mozgalom súlyát, tekintélyét ez növeli, de alapvetően egy kevéssé szabályozott és nyitott mozgalom létrehozása motivált.

Eddig rengetegen hírt adtak a kezdeményezésről, a magyar internet egy jelentős szelete felkapta a dolgot. Írtak róla a könyves közösségi oldalak és blogok, kulturális portálok, de a hvg.hu és a Tiara Magazin is. Egyelőre, tehát az internet a fő mozgástér, még csak az információ áramlik, de hamarosan a való világban is el fog terjedni, legalábbis reményeink szerint.

Adott esetben, ha tényleg megfelelő mennyiségű alkotás születik, tervezünk annak lehetőségével is, hogy a legjobbakból még akár kiállítás is létrejöhet, van olyan vidéki könyvtár, aki ennek, vagy egy jótékonysági árverésnek is teret adna. Bármilyen ötletet szívesen veszek ezzel kapcsolatban, lényeg hogy pörögjenek a dolgok, és minél szélesebb réteg kapacitáljon a mozgalomból, hogy minél több emberhez jusson el a kultúra, a művészet.

Attól függetlenül, hogy a BookArt még nagyon friss, ez alatt a rövid idő alatt is közel ezren csatlakoztak a Facebook csoporthoz. Több antikvárium és könyvtár jelezte eddig az együttműködési szándékát, sőt van könyvkiadó is, aki szeretne teret adni a kezdeményezésnek. Az alkotók még a háttérben szorgoskodnak, ami érthető, hiszen az alkotáshoz idő kell. De én magam is többekről tudok, hogy hamarosan előállnak egy-egy átalakított könyvvel.

Biztosan mindenkinek a polcán/szekrényében/pincéjében megtalálhatók soha nem olvasott könyvek, letűnt korok elavult tematikájú, régóta porosodó kötetei. Császár Norbert megtette a felhívást általánosan, én most megyei szinten. A vállalkozó szelleműek alkossanak, az antikváriumok adjanak helyet a műveknek Győrben és Sopronban is, az érdeklődők pedig kutassanak. Az ötlet, ami közelebb hozza az emberekhez a kultúrát, megérdemli hogy országos szintű projektté, mozgalommá váljon.

Olvasóink írták

  • 1. gyiluska 2010. március 28. 13:45
    „Nagyon tetszik az ötlet! Nekem is van sok olyan könyvem, amit kidobni sajnálok, így hasznosíthatók lesznek. Lányaim nagyon kreatívak, ők majd kihoznak belőlük valamit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy biznisz az e-book

Az e-könyv - azaz a digitalizált vagy más néven elektronikus könyv - térnyerésével logikusnak… Tovább olvasom