Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

A felnőttek fele nem olvas könyvet

A 18 év feletti magyar felnőttek fele tavaly egyetlen könyvet sem olvasott, de az arány jobb a korábbinál - idézi az Országos Széchenyi Könyvtár kutatási eredményét a hétfői Magyar Nemzet.

A tavalyi 50 százalékos lesújtó arány azért ad okot némi bizakodásra, mert 2000-ben még a lakosság 52 százaléka, 2005-ben 60 százaléka vallotta azt, hogy egyetlen könyvet sem olvasott.

A legtöbbet olvasott szerző, Lőrincz L. László nem nevezhető klasszikusnak, mint ahogy Danielle Steel sem, a harmadik helyen álló Rejtő Jenő pedig a légiós-regény klasszikusa. Bekerült a tíz legolvasottabb szerző közé Gárdonyi Géza, ahonnan kikerült az öt éve még előkelő helyen álló Wass Albert, Márai Sándor és Kertész Imre.
A kedvencek tízes listáját Jókai Mór vezeti, Petőfi Sándor és Mikszáth Kálmán előtt.

Olvasóink írták

 • 11. elemér 2010. december 09. 03:29
  „Mikor egy könyv digitális akkor azt már meg is lehet hallgatni. Erre van software. Aki nem kiváncsi a könyvre, az pedig nem fogja azt se szagolgatni se hallgatni. Maga a könyvkiadó ipar haldoklik és a digitális mediaban lessz a renaissance. Igy lessz ez a ujság és magazinokkal is. Kattintasz és olvasol vagy hallgatod és nézed, de elöbb a hirdetéseket kell nézni és hallgatni. Aztán lessz hogy fizetni is kell tagságdijat. Ez már ma is létezik. Charlie Rose persze maga is sikeres Ámerikában és a nagyvilágban. Ilyesmit megvitatnak interju, Rupert Murdoch, Herbert Burda, Google idáig 15 millio könyvet digitált on & on. Nem Mo.-n találták fel a spanyolviaszt. Remélem ezzel segitettem.

  http://www.charlierose.com/topic/technology”
 • 10. Nooormális? 2010. december 07. 13:12
  „Ha engem kérdeztél, természetesen igen.
  Nem kezdem el magyarázni, hogy milyen az, amikor egy szép könyvet a kezedbe veszel, amikor érzed az illatát. Aki nem szeret olvasni nem tudhatja ezt.
  Egyébként amint látod, a netet is használom, sőt a mukahelyemen (mivel a munkám ezt lehetővé teszi) gyakran hallgatok hangoskönyveket. ( Pl.: A háború és békét, vagy az Anna Kareninát. :))
  Szerintem aki a hagyományos könyvet nem szereti, nem fog digitális könyvet sem olvasni.”
 • 9. elemér 2010. december 07. 00:11
  „Nocsak, olvastál már Tolsztojt ?”
 • 8. Nooormális? 2010. december 06. 21:12
  „Milyen szép is volna, ha a felnőtteknek csak a fele nem olvasna...
  Elemérről most ne essék szó!”
 • 7. elemér 2010. december 06. 19:23
  „Nekem semmit nemkell bekapcsolni mert a gépem bobiskol. Én azt csak felkeltem. Aki az ágyba olvas annak is van olvasó erre vagy tablet. Az mind otthagyja a porban a könyvet mert sokkal többet tud, még olvasni se kell mert akár hangosan elolvassa.”
 • 6. annobon 2010. december 06. 17:05
  „Ez mind oké, de én pl. úgy vagyok vele, hogyha me akarok nézni valamit a lexikonban, inkább leveszem a polcról, minthogy bekapcsoljam a gépet és várjak egy-két percig, míg feláll a rendszer. Meg olvasni is inkább szeretek az ágyban, a hátamon fekve, mint az íróasztalnál a székben. De hát különbözőek vagyunk...”
 • 5. annobon 2010. december 06. 17:05
  „Ez mind oké, de én pl. úgy vagyok vele, hogyha me akarok nézni valamit a lexikonban, inkább leveszem a polcról, minthogy bekapcsoljam a gépet és várjak egy-két percig, míg feláll a rendszer. Meg olvasni is inkább szeretek az ágyban, a hátamon fekve, mint az íróasztalnál a székben. De hát különbözőek vagyunk...”
 • 4. elemér 2010. december 06. 16:17
  „A könyvtárrol még csak annyit, hogy azt is gépesittik. Aki könyvet akar, az megnézi a net-n és ott megtalálja hogy azt a szallagon hova rakták. Bemegy és kölcsönöz a fiokbol. Könyvtáros oda nemkell. Ez a megoldás már létezik.”
 • 3. elemér 2010. december 06. 16:13
  „Jobb kérdés lenne ki használlja a net-t és hogyan, tudnillik ott van minden és ez még csak a kezdet. Nehogy valaki aszongya a könyv jobb, mert az nevetséges. Olvasom, látom hallom, forditom, ott vagyok. Ez a multimedia. Hol a picsában van ettöl egy könyv ? Minden itt van és itt lessz, könyvtár, T.V., telefon, rádio, blog on & on.”
 • 2. elemér 2010. december 06. 15:55
  „Ujságokat olvasok és mindent ami engem érdekel angolul a net-n. Hangoskönyvek is vannak azoknak akik nem szeretnek olvasni. Magyarul még nincs nagy választék. Angolul viszont egy kattintás az egész világ.”
 • 1. annobon 2010. december 06. 08:44
  „És a fiatalok? Az én fiamat például csak nagy nehezen lehet rávenni, hogy legalább a kötelezőket elolvassa. Amúgy meg nyomul a számítógépen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bestseller lett Mark Twain önéletrajza

Száz évvel az amerikai író halála után bestseller lett Mark Twain (1835-1910) önéletrajza. Tovább olvasom