Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

100 ország a Frankfurti Könyvvásáron

Kínát a kiállítást megnyitó beszédében Angela Merkel német kancellár védelmébe vette.


Kereken 100 országból, köztük Magyarországról érkezett, több mint 7300 kiállító részvételével kedden este megnyílt az idei frankfurti nemzetközi könyvvásár, amelynek idei díszvendége a heves tiltakozások ellenére is Kína. Az ázsiai ország meghívását a kiállítást megnyitó beszédében ugyanakkor Angela Merkel német kancellár is védelmébe vette.

Kína díszvendégként történő meghívásáért a szervezőket még a megnyitó napján is heves bírálatok érték. A bírálók mindenekelőtt az ellenzéki írók, illetve költők üldözését és a műveikkel szembeni cenzúrát rótták fel. A német kancellár ezzel szemben arra szólította fel a látogatókat, hogy kíváncsisággal fogadják Kína részvételét, ami azonban szavai szerint nem nélkülözheti a kritikus kérdéseket. A frankfurti könyvvásár kiváló lehetőséget nyújt az ázsiai ország bemutatkozására - fogalmazott Merkel, aki ennek kapcsán előítélet nélküli, de kritikus megközelítést sürgetett.
A vásár igazgatója, Jürgen Boss a meghívás kapcsán azt hangoztatta: "Mi magunk is elítéljük az emberi jogsértéseket, továbbá a vélemény- és sajtószabadság megsértését Kínában. Kínát lehet csodálni, lehet bírálni, nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni" - hangoztatta az igazgató, aki a meghívás kapcsán úgy vélte: változást csakis közeledéssel, illetve párbeszéddel lehet elérni. És figyelmeztetett arra is, hogy a könyvvásár nem az ENSZ, annak témája kizárólag az irodalom.

A világ legtekintélyesebb könyves seregszemléjére - amely immár a 6. a frankfurti könyvvásárok sorában - mintegy 1000 külföldi és hazai szerzőt várnak a Majna-parti városba, köztük az irodalmi Nobel-díjas török Orhan Pamukot és a német Günter Grasst, aki a vásáron ünnepli 82. születésnapját.

A vásár középpontjában a szerzők és legújabb könyveik hagyományos bemutatkozása mellett változatlanul a könyvvilág digitalizálása áll. Jürgen Boos igazgató ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy szerte a világon folytatódik az "elektronikus könyvek" térhódítása, ami eddig elsősorban az angolszász országokra volt jellemző. Az igazgató ugyanakkor elismerte, hogy nemzetközi gazdasági válság a frankfurti könyvvásárra is rányomta bélyegét, amit jelez, hogy mind a kiállítók száma, mint a könyvvásárhoz bérelt alapterület nagysága - ha csekély mértékben is - elmarad a tavalyi mögött.A szervezők közlése szerint idén a kiállításra kerülő kötetek száma meghaladja a 400 ezret, s közülük mintegy 125 ezret tesz ki az újonnan megjelent könyvek száma.

A legnagyobb kiállítók között van a házigazda Németország mellett Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, valamint a díszvendég Kína, továbbá Európa keleti feléből - bár a tavalyinál kisebb számban - Oroszország, Bulgária és Ukrajna.

A frankfurti könyvvásár utolsó napján adják át - immár hagyományosan - a német könyvszakma békedíját. A német alkotmányozás bölcsőjének számító Paulskirchében rendezendő "békeünnepség" tavalyi kitüntetettje Anselm Kiefer német születésű, de Franciaországban élő és alkotó festő, illetve szobrász volt.

A békedíjnak eddig két magyar kitüntetettje is volt, mégpedig 1991-ben Konrád György, 2004-ben pedig Esterházy Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frankfurti Könyvvásár - Díszvendég: Kína

A vásárt soha nem látott heves viták előzték meg, mivel az idei díszvendég a cenzúra miatt sokat… Tovább olvasom