Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

˝Vonják vissza a földadót!˝ - Tüntetnek a gazdák Súron - fotók

Súron február 1-je óta van földadó. Ma reggel 10 órától délután 4 óráig a helyi gazdálkodók forgalomlassításos demonstrációt szerveztek ez ellen.


Súron a képviselő-testület megszavazta a földadó bevezetését, a rendelet február 1-jén lépett hatályba. Az adó mértékét a földterület aranykorona-értékének függvényében állapították meg.

Ez a teher a településhez közigazgatásilag tartozó szántók földtulajdonosait érinti, akik szerda reggel 10 órától délután 4 óráig forgalomlassításos demonstrációt szerveztek a Petőfi és a Damjanich utcában.

Körülbelül negyvenen vannak a helyszínen, az emberek ˝vonják vissza a földadót˝ táblákkal vonultak ki, hangos szó nincs. A forgalmat a rendőrök irányítják.

Tüntetnek a földadó ellen Súron

A gazdák petíciót írtak, amit a nap folyamán a polgármesternek terveznek átadni. ˝Súr környéke a kedvezőtlen termőhelyi adottságú térségbe tarozik. Ez azt jelenti, hogy a termőföldek minősége nagyon gyenge. A csapadék mennyisége és megoszlása éves átlagban rendkívül változó, ezért a várható termésátlagok sem érik el minden évben a nyereséges szintet. Ilyen viszonyok mellett a földtulajdonosokat termőföld adóval terhelni nem lehetséges, mert biztonsággal minden évben nem lehet kigazdálkodni.

A földadó nincs figyelemmel az adott földterületek jövedelemtermelő képességére. A Magyarországon lévő több mint 3200 önkormányzatból csak 8 vezette be a földadót. Ha 3200 önkormányzat ki tudja gazdálkodni a 2015-ös évet földadó nélkül, akkor a Súri önkormányzat miért nem tudja kigazdálkodni a 2015-ös évet földadó nélkül?˝ – áll a petíció szövegében, amit a súri- és a környező településeken élő földtulajdonosok fogalmaztak meg.

A szervezők remélik, hogy a demonstráció és a petíció hatására az önkormányzat visszavonja a rendeletét.

Sógorka Miklós polgármester közleményben így reagált:

„Többen kérdezték már, hogy miért vetett ki földadót a képviselő-testület? Korábban is azt mondtam amit most: kényszerből. Mert feladataink – más önkormányzatokhoz hasonlóan – folyamatosan nőnek, ugyanakkor nem, vagy csak részben kapunk állami támogatást a megoldásukhoz. Sokat gondolkodtunk azon, hogy a már korábban megállapított fizetési kötelezettségek mértékét emeljük-e vagy új adónemet vezessünk be? Az előbbi kategóriába tartozó kommunális adót azért nem növeltük, mert a helyben élők anyagi helyzete sajnos olyan, hogy ők már nem terhelhetők tovább.

Az iparűzési adó mértéke pedig így a maximálisan megállapítható két százalék, tehát nem maradt más választásunk, mint a fizetési kötelezettségek kiszélesítése. Azért döntöttünk a földadó bevezetése mellett, mert annak mértéke csupán 4050 forint a szántóföldek minden egyes hektárja után, amiknek forgalmi értéke 600-999 ezer forint között mozog. Hangsúlyoznám továbbá, hogy a kisbirtokosok többsége által fizetendő, évi 15 ezer forint alatti adót nem is állapítjuk meg, azt kérés nélkül is elengedjük" – áll Sógorka Miklós közleményében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Zoltán magyar expedíciót szervezne Ecuadorba, titkok után kutatna

Varga Zoltán az elmúlt két hétet Ecuadorban töltötte, melynek során részt vett egy négynapos Tayos-barlangbeli expedíción. Tovább olvasom