Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Vad dézsmálja a kerteket Dunaalmáson

Nem számít új dolognak Dunaalmáson, de a lakókat zavarja, ha a házuk előtt vagy a kertjükben vad sétál el és megdézsmálja a termést. Márpedig az utóbbi időben ez a helyzet. Nem egy bejelentés érkezett a helyi vadásztársaság felé a nem várt vendégek érkezéséről.

Kocsis Endre, a területen működő Rákóczi Vadásztársaság elnöke megerősítette a hírt: valóban érkezett néhány bejelentés hozzájuk. Mint mondta, tőlük telhetően mindent megtesznek azért, hogy kezeljék ezt a problémát. Még gyakrabban – az állatok lakóhelyéhez közelebb – etetik a vadakat, azért, hogy az erdő lakói ne menjenek közelebb a lakott területekhez. „Célunk, hogy az erdőben tartsuk a vadat. Az elektromos riasztó és az intenzívebb vadászat is hozzátartozik a megelőzéshez" – fogalmazott az elnök. Vadföldje is van a társaságnak, mint egy 300 hektáron gazdálkodnak, amelyen eleséget termelnek számukra, ám így is közel 15 millió forint vadkárt fizetnek évente. Fegyvert használni a tulajdonosnak – ha az állat be is megy a birtokra – még akkor sem lehet, ha fegyvertartási engedélye van, mivel a vad állami tulajdon. A vadászati jog a földtulajdonosoké. A vadásztársaságok pedig gyakorolják a vadászati jogot a törvények adta kereteken belül. Nem csak a vaddisznó, a szarvasok, őzek is bemerészkednek a faluba. Emellett egy elszaporodott vad is megjelent a területen, ez pedig az aranysakál, népies nevén a toportyán. Czeglédi Zoltán, Dunaalmás polgármestere is megerősítette a hírt, s hozzátette: felvették a kapcsolatot a vadásztársasággal. „Előfordult még az is, igaz, két évvel ezelőtt, hogy a község főutcáján, a Csokonai utcán is áthaladtak a vaddisznók. Ekkor történt az is, ami egyébként elég ritkán szokott előfordulni, hogy a rendőrség kilövési engedélyt adott lakott területen belülre. A vadásztársaság hivatásos vadászai ekkor ki is lőttek néhányat."

Toma Ervin hivatásos vadász szórja az eleséget Dunaalmás határában.
Toma Ervin hivatásos vadász szórja az eleséget Dunaalmás határában.Juhász Ritáék dunaalmási portáján is gyakori vendég a vad. Alig két hete, hogy a több mint másfél méteres kerítésen egy szarvas ugrott át. „Megrágta a fenyőfákat, aztán továbbállt. Volt olyan is, hogy a reggeli kávézáskor az ablakon keresztül láttuk a szarvast a kertben" – emelte ki az asszony.

A kerítés sem akadály, a szarvas átugrik rajta, mutatja Juhász Rita.
A kerítés sem akadály, a szarvas átugrik rajta, mutatja Juhász Rita.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumba kerül Krajcsirovits tanár úr bányász díszszablyája

A nagy sikerű kelta konferencia után sem pihennek a Tatabányai Múzeum munkatársai, gőzerővel készülnek a következő programokra. Tovább olvasom