Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Újabb három név került fel a Jászai-falra

Ászáron, egy régi nádfedeles házban meglátta a napvilágot a legnagyobb magyar tragika. A Jászai-napok rendezvénysorozat első állomásaképpen a színjátszás nagyasszonyának szülőházánál gyűltek össze a helyiek, s helyezték el koszorúikat.

A megemlékezésen részt vett dr. Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Varga Mária Jászai-díjas színművésznő és Hirtling István Jászai-díjas színművész, érdemes művész. A két művész felolvasott Jászai Mari emlékirataiból.

Hirtling István, Varga Mária és dr. Szikora János a megemlékezésen.
Hirtling István, Varga Mária és dr. Szikora János a megemlékezésen.


Halála előtt 13 évvel írja Jászai Mari: „Jövök a temetőből. Kis kriptát néztem ki magamnak. Nyugodtabb vagyok, hogy ez rendben van. Ha a vég jön, ne találjon készületlenül. És az én síromra ne gyűjtsék, koldulják a szegény emberek garasait." A nádfedeles ház, melyben egykor meglátta a napvilágot Jászai Mari, ma már emlékházként üzemel. Az itt helyet találó kiállítás a művész pályáját és gyermekkorát mutatja be. A művésznő utazóládája, teáskészlete és virágkoszorúja is megtekinthető az emlékházban. Naplójában így ír gyermekkoráról: „1850-ben voltam kénytelen megérkezni e földre, ebben a zord formában, mely én vagyok." Február 24-én anyakönyvezték Krippel Mária néven. Ezt a nevet még a születési anyakönyvi kivonatából is kiégette. S a cigarettával kiégetett lyuk mellé odaírta a margóra, ebből lett a Jászai.

Hirtling István felírja nevét a Jászai-falra.
Hirtling István felírja nevét a Jászai-falra.


Varga Mária, Hirtling István és dr. Szikora János aláírták a Jászai-falat. A település szeretné elérni, hogy minél több Jászai-díjas művész hagyja ott a kézjegyét a falon. „Mi most elmegyünk dolgozni, mert Jászai Mari is ezt tenné a helyünkben" – fogalmazott Hirtling István.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Orfeusz Társulat oda is eljut, ahová a Jászai nem

Az őszi bemutatót követően nagy sikerrel játssza a tatabányai Orfeusz Társulat a Zimmer–Kohlhaase szerzőpáros Hal négyesben című darabját. Tovább olvasom