Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Tíz százalékkal nőtt az ittas vezetők által okozott balesetek száma

Tavaly Komárom-Esztergom megyében 11 százalékkal nőtt a közlekedési balesetek száma, szerencsére viszont kevesebb halálos kimenetelű ütközés történt, mint a megelőző évben.
Hétköznapokon ötvenezer, míg ünnepi időszakokban nyolcvan-kilencvenezer autós közlekedik az M1-esen, mesélte Kovács Zoltán.
Hétköznapokon ötvenezer, míg ünnepi időszakokban nyolcvan-kilencvenezer autós közlekedik az M1-esen, mesélte Kovács Zoltán.

Huszonnégyen haltak meg 2013-ban a megye útjain, tavaly tízzel kevesebb tragikus véget érő baleset volt. A balesetek legtöbbször gyorshajtás miatt következnek be, de jellemző ok volt az elsőbbségadás szabályainak megsértése, illetve a figyelmetlen kanyarodás is.
Kovács Zoltán alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető alelnöke az évértékelő értekezleten azzal magyarázta az emelkedést, hogy a sok stressz, a nagy rohanás miatt a járművezetők általában figyelmetlenek. Emellett lényegesen nagyobb a járműforgalom a megye útjain, mint az előző évben, így aztán több a baleset is. Kiemelte a megyét átszelő M1-es autópálya hatalmas forgalmát: hétköznapokon ötvenezer, míg ünnepi időszakokban nyolcvan-kilencvenezer autós közlekedik rajta.

Tavaly átalakult a balesetek struktúrája is: meglepő módon több baleset volt a városokban, mint az utakon. Tatabányán 149 baleset volt, 30 százalékos az emelkedés, Tatán mindössze egy balesettel volt több, mint az előző évben, Komáromban a 64 baleset tízszázalékos növekedést mutat. Egyre többen ülnek ittasan a volán mögé, több mint tíz százalékkal nőtt az ittas vezetők által okozott balesetek száma. A legrosszabb megyei példát Komárom hozta, ott 11 alkoholt fogyasztó sofőr miatt történt szerencsétlenség, ez a mutató több mint ötszörös emelkedést jelent. Oroszlány a jó megyei ellenpéldát mutatja: míg 2013-ban nyolc ittas sofőrt szűrtek ki a rendőrök, tavaly mindössze egy ember ült ittasan a volán mögé.

A Komárom-Esztergom Megyei Baleset-megelőzési Bizottság értekezletén részt vett Oberling József ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság képviseletében. Hozzászólásában elmondta, hogy a rendőrség ma már igyekszik nem az első kihágásnál büntetni, kérik a kollégákat, hogy inkább figyelmeztessék a szabálytalankodókat, de senki se lepődjön meg, ha másodszorra már mint visszaesőt, jobban megbírságolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Almásfüzitő is érintett a Buda-Cash ügyben

Az önkormányzatnak több millió forintos tartaléka került veszélybe. Tovább olvasom