Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Téli Élőfalu Találkozó Agostyánban

Szerte az országban tucatnyi kisebb-nagyobb területen találhatók ökotelepülések, mint ahogyan a Tata melletti Agostyánban is. Az elmúlt hét végén a XIV. Téli Élőfalu Találkozót rendezte itt a Természetes Életmód Alapítvány.

Az időjárás téliesre fordult, a szakemberek ennek ellenére kint a szabadban is terveztek programokat, erdei és terepkirándulásokat. Előadásokat tartott többek között Zaja Péter és Lantos Tamás. Utóbbi a gyümölcsészhálózatot mutatta be. Géczi Gábor „Mi az, ami gátolja az életet?" címmel tartott vitaindítót. A nyílt napra az ország több részéről is érkeztek gazdák. Czumpf Attila, a Természetes Életmód Alapítvány humánökológusa a következők szerint foglalta össze a találkozó lényegét, küldetését: „A legjobb befektetés az ember számára az életmódváltás. Ahhoz, hogy a külső-belső viszonyok jól működjenek, az embernek tájba illő módon kell élni. Az ökoszisztéma olyan állapotban van, hogy energetikailag nem tud megtartani bennünket. A változáshoz programokat kell kitalálni globálisan és lokálisan. A természetet ne mi akarjuk megváltoztatni, változzunk meg mi. Fontos az együtt gondolkodás, az együtt tanulás. Még jobban, még többet tenni a fenntarthatósági alternatívák irányába" – fogalmazott a humánökológus, aki szerint a nyílt napjuk azért volt, hogy a fennálló lehetőségeket megmutassák az érdeklődőknek. A nyílt napra az ország több részéről is érkeztek gazdák.

Az Ágoston-ligeti Téli Élőfalu Találkozó résztvevőinek egy csoportja.
Az Ágoston-ligeti Téli Élőfalu Találkozó résztvevőinek egy csoportja.


Az Ágoston-ligeti Természetes Életmód Alapítványt 1993-ban magánszemélyek és a Magyar Humánökológiai Társaság alapította, mintegy 20 hektáros területen, a Nyugati-Gerecsében. A cél öko- és élőfalvak létrehozása volt. Követték más, már működő ökofalvak példáját, de aztán az ökofalvak előszobájává kívántak válni. 1998-ban kiemelkedően közhasznú minősítést kaptak. Együttműködnek a Tatai Turisztikai Egyesülettel, részt vesznek a Natura 2000 uniós madárvédelmi programban. Részt vesznek továbbá környezeti nevelésben, erdei iskola és zöld óvoda programjuk is van.

Eligazító tábla Ágoston-ligetben.
Eligazító tábla Ágoston-ligetben.


Legújabb projektjük, a „Séta utcai ruhában, a középkorban" tavaly fejeződött be. A fejlesztés szolgálja a turizmust, az oktatást és a környezeti nevelést. Már megépült a Mátyás-kori fogadó, valamint épül az Árpád-kori körtemplom másolata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város diák- és élsportolóit emelték ki a hétvégi rendezvényen

Igazi brazil karneváli hangulat uralkodott szombat este a komáromi sportcsarnokban, ahol nyolcadik alkalommal adták át a díjakat, többek közt a legjobb csapatnak, edzőnek és játékosnak. Tovább olvasom