Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Telefonalkalmazással az idei tatai Patarán

Idén a pünkösdi hétvégén rendezik a tatai Patara török kori történelmi fesztivált. A szervező kft. vezetője, Zombori Mihály kiemelte: az idei fesztivál rendhagyónak ígérkezik. A programok között sok újdonságot találnak majd a látogatók.

„A 2015-ös Patarán kiemelt figyelmet szentelünk a rendhagyó élő történelemóráknak. Az Esterházy téren erre a célra kialakított installáció között az ostromlók és a védők hadmozdulatait elemeznénk szak- értők, hadtörténészek bevonásával. Ebbe a programrészbe minden csapat bekapcsolódik, ezzel hosszabb saját program bemutatására biztosítanánk lehetőséget szombat-vasárnap, melyeket dr. Négyesi Lajos hadtörténész kommentál majd. Tárlatvezetést is szervezünk a XVI–XVII. századi katonai táborokban" – fogalmazott Zombori Mihály.

Pünkösd hétvégéjén rendezik idén a tatai Patara török kori történelmi fesztivált.
Pünkösd hétvégéjén rendezik idén a tatai Patara török kori történelmi fesztivált.


A közönség igényének megfelelően a mustrára és a felvonulásra idén több időt szánnak. A csapatokat egyenként mutatják be. Emellett gólyalábasok, bábosok, csepűrágók, artisták, bohócok, táncosok, sétáló zenekarok színesítik a produkciókat. Sötétedés után fáklyás felvonulást terveznek Tata történelmi utcáin. Lovasbemutatókat is láthatunk majd. Ez a program az élő történelemórákkal együtt kitöltené az egész hétvégét az Eszterházy téren. A Patarán idén további újdonságként szerepel az egyházzenei kórusprogram, melynek a nagytemplom, a kapucinus templom és a református gyülekezet ad otthont. A szervezést a komáromi Egressy Béni Művészeti Iskola igazgatója, Hozák Adrienn végzi. A meghívottak között olyan nemzetközi szintű kórusok is szerepelnek, mint például a budapesti Musica Nostra. Ez a programsor hangsúlyosan a pünkösdi ünnepekhez is kapcsolódik. Mindhárom nap során főszerepet kap a zene, a hagyományőrző zenekarok a korhű táborokban adnak rögtönzött zenés-táncos programot. Az évek óta a Patarán látható és hallható Katona-zenekari Találkozót a művelődési ház előtti téren rendezik péntek délután. Új helyszínként kapcsolódik a programsorozatba a tatai Cifra Malom, amely határon átnyúló civil kapcsolatoknak, jogtörténeti konferenciának, a tábori lelkészet történetének ad helyet. Az Esterházy-kastélyban a magyar tüzérség történetét bemutató kiállítást, pipakiállítást láthat a közönség, illetve megismerheti a bognár-, kádár- és faművesmesterséget is. A várudvaron török tábor, népművészeti vásár, történelmi mikrojátékok, vásári komédia, bábjáték, hastánc, artisták, tűzzsonglőrök szórakoztatják az érdeklődő- ket. A várban pedig a rondellán és a várkapuban látványos ostromjátékot láthatunk két alkalommal. A programsorozatban néptánctalálkozó, színjáték, bábjáték, népzenei koncert, a honvédség fegyverbemutatója és technikai kiállítás is szerepel. Zombori Mihály kiemelte: speciálisan fesztiválokra kifejlesztett okostelefon-alkalmazást teszünk elérhetővé, ami segíti a tájékozódást a programok között térben és időben, illetve sok-sok háttér-információra nyithatunk rá. Történelmi fesztiváljátékot is tervezünk a „telefonozóknak", ami egészen extrém időutazást tesz majd lehetővé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A leszármazottak egyesületet alapítottak

Az egykori szekeres gazdák leszármazottai hagyományőrző egyesületet alapítottak, melynek tagjai közt felvidékiek, magyarországiak és erdélyiek is vannak. Tovább olvasom