Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Tanévnyitó Révkomáromban

A szlovákiai egyetemek és főiskolák többségéhez hasonlóan a révkomáromi Selye János Egyetemen (SJE) is megtartották hétfőn a tanévnyitót.
Anton Mareknek, a város polgármesterének rövid, szlovákul és magyarul is elmondott köszöntője után Tóth János rektor szólt az egybegyűltekhez.

- Az egyetem feladata a magyar kisebbség megmaradásának biztosítása - hangsúlyozta a rektor. Arra buzdította a hallgatókat, hogy tanulmányaik befejeztével lehetőleg maradjanak itt és ezt a közösséget gazdagítsák tudásukkal. Nélkülük nagyon nehéz lenne a közösség felemelése és megtartása – húzta alá a rektor.

A nehézségekről beszélt Rudolf Chmel emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes (Híd) is. Rámutatott: évek óta a tudásalapú társadalom építéséről beszélünk, ám egyre szűkösebb forrásokból kell gazdálkodniuk az iskoláknak és egyetemeknek. Ugyanakkor a pénztárca vastagsága a meghatározó az élet különböző területein.

Chmel is mondott néhány gondolatot magyarul, majd áttért a szlovákra. Szólt a szlovák-magyar kapcsolatokról, amelyek javításában a diákság - szerinte - meghatározó szerepet játszhat. Ezt szolgálja az esszépályázat, amelyet most hirdetett meg a miniszterelnök-helyettesi hivatal és az egyetem közösen. A lebonyolítás és a díjazás költségei a hivatalt terhelik.
A téma: a szlovák-magyar viszony javításának lehetősége és a pozitív jövőkép.

Szlovákia egyetlen magyar nyelvű felsőoktatási intézményének tanévnyitóján megjelent Bugár Béla, a parlament alelnöke, a Híd párt elnöke, Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, valamint a kormány több tagja, így Nagy József környezetvédelmi miniszter (Híd) is, aki támogatja az egyetemnek azt az elképzelését, hogy a következő tanévben környezetvédelmi szak nyíljon - jelentette a hírek.sk szlovákiai magyar televíziós hírportál.

A Selye János Egyetem három karán összesen 2244 hallgató tanul. Idén 626 diák kezdte meg tanulmányait az alapképzés keretén belül. Mesterképzésre 306-an iratkoztak be; vagyis nőtt az érdeklődés a SJE iránt, tavaly 822 diák végzett Révkomáromban - olvasható a hírportálon.
A tanárképző karon 1150, a gazdaságtudományi karon 1014, a református teológia karon pedig 80 diák tanul.

A most induló tanév újdonságai közé tartozik a szociológiai alapképzés, az alkalmazott informatika, valamint a missziológia, diakónia és szociális munkás szak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kreatív kiállítás a Monostori erődben

A szlovák-magyar határ mentén élő, kreatív iparban tevékenykedő 300 vállalkozó mutatkozik be a… Tovább olvasom