Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Szombat helyett vasárnap – Május 10-én ismét árulnak Bakonyszombathelyen a kastélyparkban

Újranyit a bakonyszombathelyi termelői piac. A változás annyi, hogy nem szombaton, hanem vasárnap várja az önkormányzat a vásárlókat. A kastélyparkban fogadóépület, parkoló és asztal várja az árusokat.

– Szombat helyett vasárnaponként lesz termelői piac a kastélyparkban május 10-től. A fő változás az, hogy már nemcsak őstermelőket várunk, hanem olyan piacképes árusokat is, akik akár ruhákat és műszaki cikkeket kínálnak – fogalmazott Pintér Lajos, Bakonyszombathely polgármestere, aki kiemelte, hogy a kisbéri piacra támaszkodnak. Megpróbálják meggyőzni az ottani árusokat, hogy látogassanak el hozzájuk vasárnaponként.

Kastélypark. Pintér Lajos polgármester arról számolt be, hogy fogadóépület, parkoló és korlátozott számban asztal is várja a vevőket és az árusokat.
Kastélypark. Pintér Lajos polgármester arról számolt be, hogy fogadóépület, parkoló és korlátozott számban asztal is várja a vevőket és az árusokat.


– Bízunk a helybéliekben is. Remélhetőleg mézet és tejet tudnak majd kínálni a parkban. Annak örülnénk, ha egy húsz-huszonöt kilométeres sugarú körből, akik többet termelnek a háztájiból, gyümölcsből, elhoznák a piacra. Helyben fordulna meg a pénz, nem a multikban vásárolnának az emberek, hanem helyi termelőknél – folytatta a faluvezető, akitől megtudtuk, hogy idén is az önkormányzat lesz a piac üzemeltetője. A településen a piacozásnak évszázados múltja van. Maga a helység neve is erre utal: a középkorban szombatonként több vásárt rendeztek. A község földrajzi fekvése, közlekedési csomópontja és a termelői tradíciók kedveztek a piacozásnak.

Egy belügyminisztériumi pályázatnak köszönhetően az önkormányzat elindította szociális gazdaságát, ahol jelenleg tizenkét embert foglalkoztatnak.

– A tervezett új óvoda mellett lévő területen most veteményeztünk, később gyümölcsöt is szeretnénk termeszteni. Most fogunk kialakítani egy kétszáznyolcvan négyzetméteres fóliaházat. Ami itt megterem, annak egy részét a helyi piacon adnánk el. A nagyobb rész az önkormányzati konyhára menne, illetve segély formájában osztanánk ki a rászorultaknak – emelte ki Pintér Lajos. – Tavaly szombatonként tartottuk a piacot. Vevő volt, árus viszont sajnos kevés, ezért azt mondanám, hogy érdeklődő volt az egész kezdeményezés. Abban bízunk, hogy a vasárnap egy jobb időpont mind a kínálóknak, mind a vásárlóknak, és azt is reméljük, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt majd többen választják a bakonyszombathelyi termelői piacot – fűzte hozzá a polgármester, aki szerint, ha a kezdeményezés beválik, az azt is jelenti, hogy a falu egy újabb lépést tett az önállóvá válás útján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bandor Éva – Csak olyan szerepet vállal el, aminek látja az értelmét

– A színház közelebb áll hozzám, a kamera előtti munkát még tanulom – vallja Bandor Éva. Az észak-komáromi Jókai Színház színésznőjével beszélgettünk, aki Pekingben a Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. Tovább olvasom