Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szeptember végén lezárulhat a bábolnai IKR szétválása

Szeptember végén várhatóan lezárul a bábolnai IKR Zrt. szétválása - mondta el az MTI-nek Szaxon Attila, a társaság vezérigazgatója szombaton.
A cég eladja növényvédőszer, vetőmag és műtrágya forgalmazásával foglalkozó üzletágait az érintett ingatlanokkal együtt a cseh Andrej Babis érdekeltségi körébe tartozó IKR Agrár Kft.-nek, és a szétválás után az IKR Zrt. csak gépforgalmazással, szervizeléssel és alkatrészellátással foglalkozik majd. Az ügylet a vállalat 640 fős létszámának 40 százalékát érinti. A tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatal már jóváhagyta - közölte a cég vezetője. Szaxon Attila az eladást azzal indokolta, hogy a bankok 2009 elejétől nem voltak hajlandók finanszírozni a társaság tevékenységét.

Az IKR termelési integrátorként a gazdálkodást előre finanszírozta a termelőknek, és a termés jövedelméből számoltak el. A banki pénzből biztosított előfinanszírozás elmaradása miatt a vállalat korábban 120 milliárd forintot elérő forgalma 30 milliárdra zuhant le, ami a kötelezettségekkel együtt csődközeli helyzetet hozott létre. A vezérigazgató ismertette, hogy az IKR Agrár Kft. száz százalékban az Agrofert tulajdonában lévő vágsellyei (Šaža) DUSLO műtrágyagyár tulajdona.

Az üzem Szlovákia legnagyobb és legkorszerűbb vegyi- és műtrágyagyára, naponta 1300 tonna műtrágya előállítására képes. Termékeiket a világ szinte minden részén ismerik, 43 állammal kereskednek. A tranzakció következtében rendeződik az IKR Zrt. tőkeszerkezete, átalakuláskor 2,9 milliárd forintnyi saját tőkével rendelkezik majd. A gépeladásokból, szervizelésből és alkatrész-kereskedelemből idén 17 milliárd forint körüli forgalomra számít az IKR - mondta a vezérigazgató. A társaság által közzétett konszolidált mérlegadatok szerint az IKR Zrt. 2011-ben 34 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, miközben kötelezettségei 24 milliárd forintot tettek ki, és az évet 3,2 milliárd forintos veszteséggel zárta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy rozsdás kézigránáttal a kezében sétált be a Dorogi Rendőrkapitányságra

Egy rozsdás kézigránáttal a kezében sétált be a Dorogi Rendőrkapitányságra szeptember 6-án délután… Tovább olvasom