Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Sorra buknak le az embercsempészek

Sorra buknak le az embercsempészek Komárom-Esztergom megyében, akik elfogásukat követően 3 napon belül a bíró előtt találják magukat. Büntetésük igen szigorú, több évre rács mögé kerülhet az, aki elősegíti a tiltott határátlépést.
2012. január 1-e óta 20 embercsempészt és több mint olyan személyt fogott el a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Szolgálata és a Kapitányságok járőrei mélységi migrációs tevékenységük során, akik jogtalanul tartózkodtak Magyarország területén.

Legutóbb csütörtökön hajnalban állítottak meg két személygépkocsit. A Renault Laguna első látásra egy jól megpakolt személygépkocsi látszatát keltette, a jármű átvizsgálása során azonban gyorsan kiderült, hogy a csomagtartóban nem hagyományos csomagokat szállítanak. Bőröndök helyett két fiatal afgán állampolgár várta, hogy az autó átérjen velük Ausztriába. A sofőrt és a gépjárműben tartózkodó 6 afgán menekültet őrizetbe vették.

Nem jutott el Ausztriába a Renault Laguna mögött haladó Ford Fiesta és a benne ülő 4 afgán állampolgár sem. Őket szintén megállították a rendőrök. Miután magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták, okmányokkal nem rendelkeztek, kiutasítást előkészítő őrizetbe vették őket, majd Békéscsabára, illetve Nyírbátorba az őrzött szállásokra vitték őket.

Az embercsempészeket szintén őrizetbe vette a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya. A gyanúsítottak egyike, egy 35 éves vaskúti férfi elmondta, hogy a járművet, mellyel a menekülteket szállította, megbízójától kapta azért, hogy egy bizonyos összeg fejében a migránsokat Ausztriába szállítsa.

Tatabánya belterületén került elfogásra annak a „felvezető" autónak a vezetője és egyben az embercsempészés egyik fő szervezője, aki az értékes szállítmányt kísérte, illetve figyelte, hol vannak rendőrök az autópálya mentén. Szükség esetén így időben tudta volna értesíteni a szállítókat, de ez alkalommal elszámította magát.

A 44 éves vaskúti férfit szombaton gyorsított eljárás során állították bíróság elé. 1 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. Emellett egy korábbi embercsempészet miatt kapott 1 év 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetését is meg kellett kezdenie, az újabb bűncselekményt ugyanis annak hatálya alatt követte el.

A nyomozás azonban ezzel még nem fejeződött be, a rendőrök megtudták, hogy a 44 éves vaskúti férfi nem egymaga szervezte az embercsempészetet, de „üzlettársa" ezúttal nem vett részt a szállítmány kíséretében, ő családi okok miatt ez alkalommal otthon maradt. Előállították, őrizetbe vették, majd gyorsított eljárás keretén belül szintén szombaton bíróság elé állították. Őt 1 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíró.

A Renault Laguna, a Ford Fiesta, és a Renault Lagunát az embercsempészek rendelkezésére bocsátó gépjármű-tulajdonost szintén elítélte szombaton a bíróság, ők valamennyien felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt a vonat Komárom és Ács között - Egy halott

Halálra gázolt egy embert a vonat Komárom és Ács között, emiatt miatt mintegy 20 perces késéssel… Tovább olvasom