Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Ritka ludak Tatánál - 7 különböző lúdfaj a Tatai Tavaknál - fotók

A tatai Öreg-tavon továbbra is 22 ezer körül van a ludak száma.
A ritka ludak is megérkeztek a Tatai Tavak Ramsari Területre! A tegnapi nap folyamán a tömeget jelentő és gyakori nagy lilik, vetési lúd és nyári lúd mellett a tatai Öreg-tavon a vadludak esti behúzása előtt megkerült 1 vörösnyakú lúd (Branta ruficollis), valamint 2 öreg kis lilik (Anser erythropus).

A vörösnyakú lúd és a kis lilik hazánkban fokozottan védett faj. Mindkét faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján: a vörösnyakú lúd a veszélyeztetett, míg a kis lilik egy még fokozottabb, a sebezhető kategóriában.

A Tatától mintegy 7 km-re található, szintén a ramsari területhez tartozó Ferencmajori- halastavakon pedig egy apáca ludat (Branta leucopsis) és a sarki lúd (Anser caerulescens) egy kék változatú példányát látták a megyei természetvédők. A sarki ludat fotózni is sikerült.

Sarki lúd
Sarki lúd - Fotó: Bátky Gellért


Az apáca lúd és a sarki lúd állománya nem fenyegetett. A jellegzetes fekete-fehér tollruhás apácalúd hazánkban alkalmi vendég, a sarki lúd viszont csak ritkán fordul elő. Tatánál utoljára 1997-ben látták. Akkor a tatai Öreg-tavon egy szintén a mostanihoz hasonló kék változatú példányt figyeltek meg.

A tatai Öreg-tavon továbbra is 22 ezer körül van a ludak száma. A tegnap délutáni megfigyeléskor a gyülekező réce és sirálycsapatok mellett a szintén fokozottan védett parlagi sas (Aquila heliaca) egy fiatal példányát, egy réti sast (Haliaeetus albicilla), valamint 38 darut (Grus grus) is láttak a természetvédők.

Hogy ezek a ritka ludak is kitartanak-e a jövő hét végén megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalomig, azt most még nem lehet tudni.
De a szervezők remélik, hogy különleges és ritka fajok is a teleszkópok látómezejébe kerülnek november 24-én a tatai Öreg-tó partján.


Képen hátul középen a sarki lúd. Fotó: Szabó Máté
Képen hátul középen a sarki lúd. Fotó: Szabó Máté

Olvasóink írták

 • 3. anuvuk 2012. november 19. 21:49
  „Igen is, nagy szükség van az ilyen összejövetelekre!
  A ludak, meg a különleges fajok adják magukat, - mi meg vegyük a fáradtságot, hogy jelen legyünk!!

  "Madárvédelem -Természetvédelem"”
 • 2. Nature22 2012. november 19. 12:05
  „Tényleg rendkívül vicces vagy, ha nem érdekel ne szólj hozzá!”
 • 1. INVEKTUS 2012. november 19. 11:36
  „Nils Holgersson nincs velük?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset miatt útzár az 1-es úton Tatánál

Összeütközött két autó a tatai laktanya melletti felüljárónál az 1-es úton, a helyszínelés idejére… Tovább olvasom