Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Ribli Ilona – Nagyegyházán nem volt semmilyen közösségi ház, először a kocsmában csináltunk koncertet

Mennyire valószerű, hogy egy kétszáz lelkes településnek első osztályú hangversenyterme van, ahol megfordul a komolyzenei élet színe-java? És az, hogy a koncert szünetében tyúkhúslevest mérnek bográcsban a kedves közönségnek? A hely létezik, Hangistállónak hívják.

Mennyire valószerű, hogy egy kétszáz lelkes településnek első osztályú hangversenyterme van, ahol megfordul a komolyzenei élet színe-java? És az, hogy a koncert szünetében tyúkhúslevest mérnek bográcsban a kedves közönségnek? A hely létezik, Hangistállónak hívják. Megálmodója, Ribli Ilona csellóművész és párja, Kolozsvári Mihály igazi kuriózumot hozott létre, elképesztő akusztikájú koncertteremmel, sajtmegállóval, gyönyörű környezetben. A Hangistálló élmény, kikapcsolódás, értékmentés, tehetséggondozás egyszerre – rusztikus hangulatban. Tatabányán túl, Szárliget után, a Vértes és a Gerecse között a völgyben bújik meg a kétszáz lelkes település, Nagyegyháza. Ribli Ilona és párja, Kolozsvári Mihály amikor először jártak itt, beleszerettek a környezetbe, a nyugalomba, s úgy érezték, otthonra találtak. Ahogy oly sokan teszik, kiköltöztek a fővárosból, s falusi emberek lettek.

Ribli Ilona ma már nem csak álmodozik a Hangistállóról.
Ribli Ilona ma már nem csak álmodozik a Hangistállóról.


„Nekem nagyon hiányzott a zenélés, s mivel nem volt Nagyegyházán semmilyen közösségi ház, először a kocsmában csináltunk koncertet. A párom meg pár barátja beállt a pult mellé, és mondta az embereknek, hogy csönd legyen, hangverseny van. Aztán egyre többen jöttek, hogy megnézzék, mi a csudát akar itt ez a nő?" – meséli Ilona. Jöttek a zenész barátok, a Tátrai Vonósnégyes, melynek Ilona is tagja, jött a zeneakadémiát végzett nagyfiú haza Bécsből a nagyegyházi kocsmába csellózni, amit viszont hamarosan bezártak. Kerestek új fellépőhelyet, de nem találtak semmi használhatót, mígnem észrevették a galagonyával, vadszőlővel benőtt, ajtó, ablak nélküli, beszakadt tetejű istállót a falu közepén. „Ebből kellene koncerttermet csinálni – mondtam a férjemnek, aki különösebben meg se lepődött, megszokta, hogy őrült ötleteim vannak" – nevet Ilona. A nagyegyházi istálló épülete több mint százéves, egykor a Batthyány grófok birtokában volt. Később a bicskei mezőgazdasági tsz tulajdonába került, gyapjúmosásra, -szárításra és terménytárolásra használták. Ilona megkereste a Mezőgazdasági Zrt. vezetőjét, Hegedűs Imrét, aki először csodálkozott az ötleten, de adta magát hozzá. Elkezdődött az épület kitakarítása, felújítása, társaságot alapítottak, pályázatokat írtak és nyertek meg sorra. És 2008 karácsonyára elkészült a Hangistálló, ahol először a Tátrai kamarazenekar lépett fel, Ilona barátai. „Játszani az én ismeretségi köröm jön. A kollégáim, akikkel együtt zenéltem, évfolyamtársak még a zeneakadémiáról, pályatársak, akiket az elmúlt több mint harminc évben megismertem" – avat be a programokba Ilona. A húsvéti hangversenyen Prunyi Ilona Liszt-díjas zongoraművész, érdemes művész és négy orvosprofesszor, a Semmelweis Vonósnégyes adott koncertet a Hangistállóban. A húsvéti hangversenyen tatabányai testvérpár harmonikázott s a közönség kitörő örömmel fogadta őket. Ilona a tehetséggondozásra is figyel. Közel hívja és engedi a gyermekeket a hangszerekhez, koncertekhez. A családi hangulathoz hozzátartozik még, hogy az igazán olcsónak mondható belépőjegy árában mindig adnak vacsorát is. A bográcsban ezúttal húsleves főtt és a vendégsereg örömmel kanalazta az előadás szünetében a koncertteremben. A Hangistálló legközelebb május 9-én Virtuózok-koncertre várja a közönséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csatkai bükkerdő titka

A veszprémi püspökség 1962-ben nyilvánította hivatalosan is zarándokhellyé Csatkát, s engedélyezte a búcsújárásokat. A völgyben fekvő Mária-kegyhelyhez évente több ezren látogatnak el. Tovább olvasom