Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Petőfi verseiből emberséget tanulhatunk - A lánglelkű költőóriást idézi meg Tatán Turek Miklós

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára, és Petőfi 195. születésnapja alkalmából országos előadássorozatot szervez a Versszínház, melynek egyik állomása Tatán lesz.
A március 15-i megemlékezésen Turek Miklós színművész részleteket ad elő A Szőlőszem című monodrámájából. „Petőfi verseiből és életéből emberséget, történelmet, csibészséget és filozófiát is tanulhat a XXI. századi ember." – vallja Turek Miklós, akit tatai fellépése kapcsán kértünk rövid interjúra.

- Hogy adja át Petőfi üzenetét?

- Előadásaim csak versekből állnak, melyek összefoglalják a költők élettörténetét. De sokan egy-egy előadás után azt mondják, hogy nem is érezték a vers-formát, mert annyira természetesen születtek meg a gondolatok és az azokat kifejező szavak, mintha egy utcai beszélgetést hallottak volna.

- Miképpen viszonyul Turek Miklós a költőóriáshoz?

- Szeretném megmutatni azt a Petőfit, akit én olvasok. Aki sokkal színesebb, mélyebb annál, mint ami az iskolában megtanulható. Az előadásban megjelenik a gyerek Petőfi, aztán a fiú, a srác, a vőlegény, a férj, az apa, a színész, a költő, a katona és a filozófus is. A végén pedig ott áll előttünk az EMBER, aki fél, érzi és vállalja a sorsát és azon töpreng, hogy „Használ-e a világnak, aki érte föláldozá magát?", mert számára a kérdések kérdése ez.
Turek Miklós
- Önnek egyfajta küldetés a versmondás?

- Vannak, akik missziónak nevezik, és néha én is így érzem, de sokkal inkább kötelességnek. Kötelességem az embereknek adni abból, amit kaptam.

- Ezért hozta létre a Versszínházat is?

- Mondhatjuk, igen. Egyébként egy véletlennek köszönhetően, 2004 nyarán indult el velem ez a szekér. Az őriszentpéteri Hét Rét Fesztiválon ekkor mutattam be első, Faludy György életét bemutató verses monodrámámat, mely később a versszínház műfaji meghatározást kapta. Nem gondoltam, hogy egy új színházi forma és egy immár 15 éves történet nyílik meg ezzel az előadással.

- Mit jelent Önnek a versmondás, a vers?

- „A vers az, amit mondani kell!" – ahogy egy kisiskolás válaszolta Kányádi Sanyi bácsi kérdésére. A vers az ember legtöményebb megnyilvánulása – ahogy Latinovits fogalmaz. A versekből érezzük meg, hogy gondolatainkkal, érzéseinkkel nem vagyunk egyedül a világban, ezáltal talán könnyebb elviselni a hétköznapok terheit.

- Nem először köszönthetjük Tatán.

- Nágel Kornél tatai származású képzőművésszel 10 éve dolgozom együtt a magyar irodalom népszerűsítésén, és több versszínházi előadást tartottam már a városban. Legutolsó tatai színpadra lépésem az Arany János emlékév keretében szerveződő Vörös Rébék című Pesty-Nagy Kati és Derzsi György jegyezte musical ballada ősbemutatóján volt a nyáron, a csodálatos tatai szabadtéri színpadon.

- Végezetül az ünnep kapcsán: Mit üzen a ma emberének Ön szerint Petőfi Sándor?

- Az örök szabadság és boldogság keresését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két ember meghalt egy balesetben Bajna és Szomor között

A tűzoltók már élettelen állapotban szabadították

ki őket az összeroncsolódott járműből. Tovább olvasom