Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Pályázati támogatással mentik meg a Gyürky-gyümölcsöst

Még ebben a hónapban megkezdődik a Szent Pál-szigeten található Gyürky-gyümölcsös megmentése. Erre a Komáromi Tal- pasíjász Közhasznú Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alaptól több mint 7000 eurót nyert. A nyolc hónapon át zajló projekt során egy közösségi gyümölcsöst hoznak létre a Natura 2000 védelem alatt álló területen.

Ahogy a Mag-házban tartott fórumon a szakemberek elmondták, a segítség majdnem az utolsó pillanatban érkezett. Az alma-, körte- és szilvafákat még 1932-ben telepítette a szigetre a grófi család.

– Ezek a legkiválóbb magyar tájfajták voltak. A gyümölcsök nem sokkal később megjelentek az észak-komáromi piacon és a kiskertekben is. Az ’50-es, ’60-as években új fajtákat telepítettek, a vízmű megépítésével azonban fel kellett hagyni a műveléssel. Az ivóvíz védelme érdekében sem metszésre, sem gyomirtásra, sem trágyázásra, de még csak legeltetésre sem volt lehetőség – magyarázta Czita János, a Solum Zrt. igazgatója. A projektben a mezőgazdasági cég azért érdekelt, mert a terület az övék. A szigeten megmaradt fák botanikai csodának számítanak, hiszen az árvíz szinte háromévente elönti a területet, folyamatosan magas a talajvíz, de ezek a növények ellenállnak mindennek, a rovarok és a gombák pusztításának is. Sőt, teremnek annak ellenére is, hogy annak idején az orosz katonák tankokról, ágastól szedték a gyümölcsöt a fákról, többen pedig bútorgyártáshoz vágtak ki értékes gyümölcsfákat a szigeten. Az Élettér Egyesület már évek óta töretlenül küzd a Gyürky-gyümölcsös megmentéséért, ehhez most pályázati segítséget kaptak. A Komáromi Talpasíjász Közhasznú Egyesület megnyerte a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány „Kerted-érted" című pályázatát a kisprojekt kategóriában.

A Szent Pál-sziget Natura 2000 védelem alatt áll, hiszen hét fokozottan védett növényfajta is megtalálható itt.
A Szent Pál-sziget Natura 2000 védelem alatt áll, hiszen hét fokozottan védett növényfajta is megtalálható itt.


– Tavaly is próbálkoztunk a norvég alapnál, de akkor pályázatunk nem jutott túl a második fordulón. Év végén benyújtottuk a második pályázatunkat, ami sikeres lett. Elsősorban azért, mert egyszerre valósítja meg a közösségi és a fenntarthatósági fejlesztést. A feladat megvalósításába ugyanis az óvodásoktól kezdve a nyugdíjasokig mindenkit szeretnénk bevonni – magyarázta Bazsánt Tamás, a pályázat írója. A Szent Pál-sziget Natura 2000 védelem alatt áll, hiszen hét fokozottan védett növényfajta is megtalálható itt. Ezért a gyümölcsös felélesztése nem lesz egyszerű feladat.

– Tulajdonképpen semmilyen anyagot nem használhatunk, így a feladatunk annyi lesz, hogy a sziget több évtizedes, fennmaradt ódon fáiból oltószemzéssel egy csemetekertet hozunk létre – tudtuk meg Ötvösné Horváth Gyöngyi agrárközgazdásztól. A 7063 eurós támogatásból tehát 400 fát ültetnek el a szigeten, ezeket nyáron beszemzik. Ebbe a rendszeres képzéseknek köszönhetően a közösséget is be tudják majd vonni. A projekt a tervek szerint nyolc hónapon át zajlik, a cél pedig az, hogy egy olyan gyümölcsöst hozzanak létre, ami a következő 30–40 évben is teremni tud.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetes felmérés – Utolsó helyről repítenék magasra a Neszmélyi borvidéket

„Mentsük meg a Neszmélyi borvidéket!" – ezzel invitálta kerekasztal-beszélgetésre a neszmélyi művelődési házba Szöllősi Mihály nagymester a térség vezető borászait, hegybírókat, turisztikai szakembereket, polgármestereket, köztestületi, valamint állami vezetőket, országgyűlési képviselőt. Tovább olvasom