Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Ott a helyed - Csütörtöktől Rév Fesztivál Komáromban

A Rév Fesztiválon Komáromban neves zenészek, művészek lépnek fel: Snétberger Ferenc, Lajkó Félix, Parno Graszt.
November 24-én, csütörtökön kezdődik és szombatig tart a Rév Fesztivál Komáromban. Neves zenészek, művészek lépnek fel, mások mellett Snétberger Ferenc világhírű gitáros, valamint Lajkó Félix, Pál István Szalonna és Lakatos Róbert hegedűsök.

A fesztivál szervezői magyarországi, szlovákiai magyar és szlovák művészek számára nyújtanak bemutatkozási lehetőséget, alapvető céljuk a két nemzet közötti viszony javítása, aminek a közös kultúra ápolása az egyik leghatékonyabb eszköze. Idén 12. alkalommal rendezik meg a fesztivált.

2011. november 24., csütörtök – komáromi Matica székház

18.00 - Turócszentmártoni Szlovák Kamaraszínház - Augusztus Oklahoma végén (Slovenské komorné divadlo Martin – August na konci Ameriky - szlovák nyelvű)

Az egyik legjelentősebb szlovákiai színház nagy sikerű előadásával mutatkozik be a komáromi közönségnek. A darabot Czajlik József, a kassai Thália színház igazgatója rendezte, zenéjét Lakatos Róbert komponálta, a díszlet pedig Gadus Erika munkája. A kortárs darab Amerikában játszódik, a főszerepeket olyan neves színészek játsszák, mint Zuzana Krónerová, Jana Oµhová, Frantiąek Výrostko.

2011. november 25., péntek – Jókai Színház

18.00 - A Snétberger Tehetség Közpönt tanítványainak koncerje.
Közreműködik Snétberger Ferenc

Snétberger Ferenc, akit a világ egyik legjobb gitárosának tartanak, idén nyitott tehetségkutató zenei központot a Balaton partján, ahol hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekek képzése zajlik nyáron hat, ősszel és jövő tavasszal 3–3 héten át. Egyszerre hatvan fiatallal foglalkoznak világhírű művészek. A komáromi koncerten Snétberger Ferenc tehetséges fiatalokkal zenél együtt.20.00 - Lajkó Félix és barátai koncertje
Közreműködik Pál István Szalonna és Lakatos Róbert

A vajdasági művész hegedűjátékával elbűvölte Tokió, Amsterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Budapest, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, London, Tallinn, Bécs, New York zeneértő közönségét. Visszatérő vendége a párizsi Théâtre de la Ville színpadának, 2001-ben vendége volt zenekarával Pina Bausch wuppertali fesztiváljának, 2000-ben ő nyitotta meg a monacói Grimaldi Fórum kulturális és konferenciaközpontot. 2001-ben a franciaországi Magyar Év egyedüli fellépőjeként játszott az Avignoni Színházi Fesztivál keretében a Pápai Palota udvarán. Azóta különféle formációkban járja a világot és bűvöli el hegedű- és citerajátékával a nagyérdeműt. 2006 óta Brasnyó Antal brácsás kíséri koncertjein.

A koncert vendége Pál István Szalonna, az Állami Népi Együttes vezető prímása, valamint a neves felvidéki brácsaművész, Lakatos Róbert.

22.30 - Táncház a Révben – Ritka Magyar Banda és a Hátompatak zenekar


2011. november 26., szombat – Rév – A magyar kultúra háza

13.00 - Potta Géza prímásverseny

A híres felvidéki prímás nevét viselő versenyt második alkalommal rendezik meg. A verseny a Budapesti Hagyományok Háza és a Fonó Budai zeneház támogatásával valósul meg.

16:00 - Filmvetítés Potta Gézáról

19.00 - a Parno Graszt együttes koncertje

A Parno Graszt együttes 1987-ben alakult Paszab községben. A több generáció képviselőiből álló együttes tagjai roma származásúak. A Parno Graszt cigány kifejezés, fehér lovat jelent. Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel –kanna, kanál, tambura, brácsa, gitár, nagybőgő, tárogató, szájbőgő. A Parno Graszt, legújabb, negyedik lemezét mutatja be a Révben. Az előző évek hangulatához képest, amely a színtiszta mulatozásról szólt, ezen a lemezen a zenei játék finomabb és sokkal kiteljesedettebb. A ritmusos, gyors zenéket szépen váltják a lassú, finomabb nóták. Az együttes bejárta az egész világot.

21.00 - Pál István Szalonna és bandája koncertje

A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb zenéi. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért népzeneoktatással is foglalkoznak. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek Európa különböző országaiban és a tengerentúlon. Játszottak egyebek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban. 2006-ban a Magyar Köztársaság küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált nekik többek között Károly walesi herceg és Margaret Thatcher egykori angol miniszterelnök. Legújabb büszkeségük a 2007-es Prima Primissima közönségdíj, amelyet a Magyar Állami Népi Együttessel nyertek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új regionális tévé révkomáromi központtal

Révkomáromi székhellyel négy magyarországi és öt szlovákiai település helyi televízióiból hoz létre… Tovább olvasom