Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Oglu Gölbasi és serege már készül a Tatai Vár elvesztésére

A Tatai Patara igazi látványossága a harci játék, mely során a négybástyás várat visszafoglalják a törököktől Pálffy Miklós katonái. 1597-ben volt a nevezetes kapupetárdás roham, s ennek emlékére indult sikeres útjára Tatán a török kori történelmi fesztivál. A Gölbasi Vitézei Egyesület azért jött létre, hogy legyenek a csatában török katonák is. A hagyományőrző csoport zászlóavatásán járt a Kisalföld munkatársa.

„Egy igazi muszlimnak olyan mobiltelefonja van, hogy benne van az iránytű és azonnal megmutatja, merre van Mekka!" – mondja Pál István, alias Szinan és Mekka felé fordulva, karját keresztbe fonva mellkasán, hosszas kántálásba kezd: „Allahu akbar!" – azaz Allah a leghatalmasabb, így kezdődik a Korán, melynek első hét sorát naponta ötször elimádkoza egy hithű muszlim. Pál István Gutáról természetesen csupán megmutatta nekünk, hogyan is csinálják ezt a Földön naponta több millióan. „Mi nem gyakoroljuk. Senki nem gyakorolja közülünk, mi tanulmányozzuk ezeket a dolgokat" – emelte ki Bálint Csaba, a Gölbasi Vitézei Egyesület elnöke, bár a többiek következetesen pasának, vagy Oglu pasának szólítják, és mindenre tőle kérnek engedélyt, még egy cigarettára is. Pedig a taggyűlésen technikai, szervezeti dolgokról, nyári programokról esik szó, mégis most is játszanak felnőttek és gyerekek: katonásdit. „A Tatai Patarából indult az egész 2009-ben. Mindenki magyar keresztény vitéz akart lenni, és nem volt ellenség. A magunk örömére kezdtük csinálni páran, de egyre többen csatlakoztak hozzánk fiatalok is" – avat be a pasa a kezdetekbe. Megtudjuk, hogy Tata XVI. századi neve volt Gölbasi, a törökök Tófölének, Tómelléknek hívták anno a vizek városát, melynek négybástyás várát kapupetárdával foglalták vissza a törököktől a magyarok Pálffy Miklós főkapitány vezetésével. Erre emlékezik Tata híres Patara Történelmi Fesztiválja. A Gölbasi Vitézei Egyesület megalakulása óta járja az országot, és igyekszik minél többfelé megmutatni a török hagyományokat: iskolákba járnak, történelemórákat tartanak, nyári táborokban mutatják be a török harcmodort, életvitelt, kultúrát. „Itt egyébként komplett családok vannak. Én a feleségemmel vagyok, aztán a többiek is párban vagy családban járnak" – mondja Bálint Csaba.

 A Gölbasi Vitézei Egyesület azért jött létre, hogy legyenek a csatában török katonák is.
A Gölbasi Vitézei Egyesület azért jött létre, hogy legyenek a csatában török katonák is.


„Az egész család ideszokott. Először a fiamat hurcoltam a programokra, kérdeztem, hogy nincs-e valami munka, ha már amúgy is mindig itt vagyok, aztán kitaláltuk, hogy a nők főzzenek török kávét a vendégeknek. A férjem is janicsár, a fiam meg itt talált magának szerelmet" – mesélte Edelmayer Erika, török nevén Ezra. Most készült el a Gölbasi Vitézei Egyesület gyönyörű lobogója. „Rajta van, hogy Tatán 1597-ben milyen jelentős hadi események voltak, itt van a tugra, II. Mehmet, az akkori szultán aláírása, a félhold meg a kilidzs, aztán törökül a zászlón ott a nevünk. Egyébként itt mindenkinek Gölbasi a család neve és választ hozzá keresztnevet" – fűzte hozzá az elnök. A hagyományőrzés persze nem csupán a látványosságokról szól, hanem a történelmi korról, melyben adtak is, nem csak elvettek a törökök. A nyelvi közösségről, a több mint 1000 közös szóról, az irodalomról, mely megidézi a török világot Magyarországon. De legfőképpen a vitézségről, a párbajokról, melyek után az ellenfelek egy asztalnál mulattak, annyira tisztelték egymást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komáromi napok – fellép az Anima Sound System, a Ghymes, a Quimby és az R-Go is

Kétségkívül az április 26. és május 3. közötti időszak a legjobb hét Komáromban. Tovább olvasom