Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nyári szünetben több a gyerek az utakon

Fokozottabb figyelmet kér a közúti közlekedésben résztvevőktől a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.
A hosszú hónapokig tartó bezártság után – letudva az év végi vizsgák feszültségeit – gyermekek, fiatalok sokasága élvezi hétfőtől a szabadságot.

Sokan veszik elő ilyenkor a kerékpárt, ugyanakkor a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak.

Sok éves tapasztalat mutatja, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan sajnos a vízi tragédiáké is. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szeretné, ha azok, akik júniusban elhagyták az iskolapadokat, ősszel ugyanoda ülhetnének vissza. Ahhoz, hogy ez így legyen, sok mindent kell tenni és tudni.

Mindenek előtt a szülőket kéri a Rendőrség, hogy szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni. A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás. Önmagában azonban az a körülmény, hogy egy gyermek meggondolatlan, szabályszegő, még nem szükségszerűen eredményezi sérülését, vagy legrosszabb esetben halálát. Közös felelősségünk gondoskodni azok védelméről, akik ma még nem képesek úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk.

Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogosközlekedés alapszabályait. Például 12 éven aluli gyermeknek, TILOS főútvonalon kerékpároznia és a járdán is csak úgy biciklizhet, ha a gyalogosokat nem zavarja. Tilos elengedett kormánnyal biciklizi. Meg kell tanítani, hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, vagy mit kell tenni, mielőtt lelépünk az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni. Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések stb., illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni önállóan kerékpározni. Felnőtt gépjárművezetőinket pedig arra kérjük, figyeljenek a gyalogos és kerékpározó „csemetékre"!

Fontos, hogy fürdőzéskor, vízi biciklizéskor, csónakázáskor is tartsák be a gyerekek a rendszabályokat. Azok, akik nem tudnak úszni, feltétlenül vegyék fel a mentőmellényt. Kerüljék a bányatavakat, csak a kijelölt helyeket vegyék igénybe fürdőzés céljából. Felhevült testtel soha ne ugorjanak be a vízbe, hiszen a vízi tragédiák nagy része az ilyenkor fellépő izomgörcs illetve szívelégtelenség miatt következik be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állampolgár és rendőr vállt vállvetve küzd a bűn ellen

A héten második alkalommal fordult elő Komárom-Esztergom megyében, hogy állampolgári jelzésnek, majd… Tovább olvasom