Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Múzeumba kerül Krajcsirovits tanár úr bányász díszszablyája

A nagy sikerű kelta konferencia után sem pihennek a Tatabányai Múzeum munkatársai, gőzerővel készülnek a következő programokra. Ma Múzeumi teadélutánra várja az érdeklődőket P. Tóth Enikő művészettörténész. Februárban nyílik az Új szerzemények kiállítás és a Kép-Szín-Tér tárlat, szervezik a Szabadon választott című emlékkiállítást, lesz „sörös" bemutató, Őszi tárlat, és megnyílik az állandó kiállítás második üteme Emberek és táj kapcsolata címmel.

– Nagyon magas szakmai színvonalú program kerekedett Tatabányán, mintegy negyven résztvevővel. Azóta is kapjuk a gratuláló telefonokat, hogy mennyire tetszett a vendégeknek – fogalmazott Pál Gabriella, a Tatabányai Múzeum igazgatója a kétnapos kelta konferenciáról, Kiss Vendel igazgatóhelyettes pedig a múzeum 2015-ös terveiről beszélt.

– Az év fő attrakciója az Ember és táj kapcsolata című állandó kiállításunk következő üteme lesz. Tavaly óta látható az Árpád-kortól kezdődően a ’60-as évekig tartó időszak bemutatása, idén visszalépünk a római kor és a népvándorlás idejére. Reményeink szerint tavasszal, legkésőbb a múzeumi világnapon megnyitjuk a kiállítást – mondta Kiss Vendel.
Mint megtudtuk, gazdag kínálattal várják idén is a múzeum barátait Tatabányán. Februárban nyílik az Új szerzemények kiállítás, mely a múzeum saját gyűjtéseit mutatja meg a nagyközönségnek.

Kiss Vendel az állandó kiállítás következő ütemét mutatja a Tatabányai Múzeumban.
Kiss Vendel az állandó kiállítás következő ütemét mutatja a Tatabányai Múzeumban.


– Tavaly például sikerült egy bizonyítottan tatabányai származású bányászdíszszablyát előkeríteni, ami a Krajcsirovits-hagyaték része volt, és a művész lánya adományozta a múzeumnak. Ez egy nagyon ritka darab, és így bekerülhet a közgyűjteménybe – fűzte hozzá az igazgatóhelyettes. – Pont most, 23-án lesz egy Múzeumi teadélután itt a múzeumban, melyen kolléganőnk, P. Tóth Enikő művészettörténész mutatja be egy szűkebb körnek az ő „saját szerzeményeit".

Ugyancsak februárban nyílik a hagyományos Kép-Szín- Tér kiállítás, azaz a tatabányai fotóművésztábor legújabb munkáit bemutató tárlat – mondta Kiss Vendel, aki a Kisalföld kérésére teljes képet adott az idei tervekről.
– Márciusban a Tavaszi Fesztivál idejére érkezik meg a debreceni Déry Múzeum Szomolányi-gyűjteményéből egy válogatás XVII–XVIII. századi magyar és német mesterek ötvösmunkáiból. Április-májusban két időszaki kiállítás is nyílik: az egyik egy kerékpár-történeti magángyűjteményből az 1900-as évektől napjainkig, a másik pedig saját gyűjteményére alapozva a Szabadon választott című emlékkiállítás a huszonöt évvel ezelőtti első választásról. Júniusban a Lévai Múzeum gyűjteményéből egy, a sörgyártás történetét bemutató vendégkiállítás jön, a Múzeumok Nyári Éjszakája rendezvényére pedig képzőművészeti kiállítással készülünk. Ősszel Emberek és tárgyak címmel P. Tóth Enikő rendez tárlatot. Ez egy több éve futó program, melyben bárki magával hozhat egy neki kedves tárgyat, amivel lefotózzuk és a végén kiállítás lesz belőle. Bányásznapra – az ipari skanzenben – a selmeci diákhagyományokat bemutató új állandó kiállítással készülünk.

Októberben és novemberben a már szokásos Tatabányai Őszi tárlat című képzőművészeti seregszemlének ad helyet a múzeum a Vértes Agorájával közös rendezésben. Az évet Végh Éva festőművész kiállításával zárjuk – tudtuk meg a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettesétől.

Krajcsirovits Henrik
Tatabányán, a Bányász Képzőművészeti Szabadiskolában kezdte meg művészeti tanulmányait a festőművész. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán 1953-ban szerzett diplomát, majd az esztergomi tanítóképző főiskola docense volt 1974–1983 között. Ezt követően a tatai Eötvös-gimnáziumban tanított, majd 1984–1994 között a zsámbéki tanítóképző főiskolán. Tatabányai és Komárom-Esztergom megyei tárlatokon rendszeresen szerepelt. Budapesten, országos kiállításokon és külföl- dön is bemutatkozott. Díjai: Csók István-díj (1967); Komárom megyei ösztöndíj (1972–1979); Komárom Megye Művészeti Díja (1972, 1979).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szembeköpésnek tartja a gimnáziumi tanár a döntést

1500 felvidéki magyarra nem vonatkozik az a rendelet, miszerint kérvényezhetik azok a személyek a szlovák állampolgárságuk visszaállítását, akik egy másik állampolgárság miatt korábban elveszették azt. Tovább olvasom