Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Mindig lesznek olyan emberek, akik a verset megosztják másokkal

Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, a nemzet művésze a József Attila Vers-, Énekeltvers- és Prózamondó Versenyre érkezett Tatabányára. Az országos döntő zsűrijének elnökét a verseny derekán kértük interjúra. Írásról, olvasásról, versről és versmondásról, no meg Buda Ferencről kérdeztük Buda Ferencet A Vértes Agorájában.

– „Ne rejtőzz el, úgyis látlak, rád csukom a szempillámat…" – sokszor hallotta már ezeket a sorokat?

– Hogyne. Mondták már temetésen, nyomtatták esküvői meghívóra, sőt, még óvodában is, anyák napi ünnepségen.

– Milyen viszonthallani a saját gondolatait?

– Örülök, ha hasznát veszik a versemnek. Bár jómagam sajnos nem nagyon láttam hasznát. Az a lány, akihez írtam – hatvan évvel ezelőtt –, máshoz ment feleségül. Lehet, mindketten jobban jártunk! Visszatérve a kérdésére, természetesen jó hallani a versemet. Ha el nem rontják. Mert a szöveghibákra kényes vagyok.

– Milyen a tatabányai verseny?

– Jó a hangulata és jó a színvonala. Mondjuk ez érthető, mert aki ide eljut, azt több fordulón megszűrik. Azt is jó hallani, hogy a nagyon közismert, sokszor mondott verseken kívül mindig előkerülnek soha nem hallottak is. Vörösmarty Gábor diák című versét én még nem hallottam, korai József Attila-verset is ritkán mondanak, viszont slágervers a Téli éjszaka József Attilától, amit most jól adtak elő. Kányádi Sanyi bátyám versei is gyakran terítékre kerülnek, nem mintha bajom lenne velük, de jó lenne, ha más erdélyi költők is megszólalnának ilyen fesztiválokon.

– Milyen szempontok szerint értékeli a versenyzőket?

– Értelmi és érzelmi szempontok alapján. Fontos a szöveghűség, mint már említettem. Aztán szeretem, ha hallom, amit mondanak nekem, ez is biztos a korral jár. Fontos, hogy értse a verset a versmondó és azt át is tudja adni. Az átadás pedig már nem hang- és beszédtechnika, hanem szuggesztív képesség, amit nagyon nehéz szavakkal megfogalmazni.

– Önnek mi a fontos? Ha valaki saját magára értelmezi a verset és úgy mondja el, vagy ha megfejti a költő gondolatait, és azt próbálja visszaadni?

– Én már találkoztam ilyennel is, olyannal is, és mindkettővel ki tudok egyezni. Volt, hogy úgy éreztem, ezt én is így mondanám el, de előfordult, hogy valaki kihozott olyat egy versből, amit én általa vettem észre.

– Mennyit változtak a versmondó versenyek az utóbbi években?

– Általában visszaszorult a versmondás, az olvasással együtt. De úgy gondolom, még korai volna kétségbeesni. Vannak és lesznek mindig olyan fiatalok és kevésbé fiatalok, akiknek ügyet jelent és lelki örömet ad, ha verset olvasnak, illetve azt másokkal is megosztják.

– A mostani fiatal költőkről, a feltörekvő kortárs irodalomról mi a véleménye?

– Szégyenkezve kell bevallanom, hogy a mai magyar költészet olyan gazdag alkotókban és művekben, hogy képtelen vagyok nyomon követni, s ez szomorúsággal tölt el. Jó volna, ha sikerülne úgy beosztanom az időmet, hogy jobban figyelhessek rájuk! Addig, amíg valaki ezen a nyelven ír, olvas, beszél vagy legalább hallgat másokat, addig nincs baj. Addig lesz utánpótlás is.

Buda Ferenc, a zsűri elnöke
Buda Ferenc, a zsűri elnöke


– Buda Ferenc mit olvas?

– Előveszem a régieket, a klasszikusokat. Ezenfelül pedig elég gyakran olvasok nem irodalmat, hanem például olyat, amit eddig elmulasztottam. Például nyelvészetet, természettudományt. Ami nem olyan rossz olvasmány, mert jó, ha néha az asztalos meg az ács is megvizsgálja, hogy mi a fák természete, nem igaz?

– És az írással hogy áll mostanában?

– Lassan. Lassacskán. Mondjuk soha nem voltam egy gyorsan dolgozó ember, most meg még inkább lelassultam. Ha ez meg nem is megbocsátható, de talán megérthető egy nyolcvan körüli embernél.

– Nagyon sok irodalmi díja van, szinte minden kitüntetést megkapott már, amit lehetséges.
– A díjaknak természetesen örvendek. De azt is tudom, hogy egyfelől az kapja, akinek adják. Elég hosszan éltem ahhoz, hogy ezt megtapasztaljam. Másfelől meg – ne nevessen ki érte – kicsit röstelkedem, hogy megszolgáltam én ezeket? Annyira hozzászoktam ahhoz, meghúzódom, mert a szegény emberek sorába tartozom, hogy nekem furcsa, hogy ennyi díjjal ki vagyok dekorálva. Nincs is nekem már semmi egyéb kívánságom, csak az, hogy amíg föl tudom emelni a kezem, addig valami hasznosat tegyek vele. Meg figyeljem, hogy az unokáim hogyan cseperednek…


Eredmények
A tizenhét éves Pál Péter (Szlovénia) nyerte meg a XI. József Attila Nemzeti Vers-, Énekeltvers- és Prózamondó Versenyt. Második lett Újvári Bors Bence (Bonyhád), harmadik Barna László (Budapest) és Perdy-Fazekas Brigitte (Budapest). Énekelt vers kategóriában a budapesti Vendéghang együttest díjazta a zsűri. Tagjai Osváth Georgina és Osváth Gábor. Tatabánya város különdíját Pál Péter vehette át. Komárom-Esztergom megyét Baráth Áron (Tatabánya) és Müller Mátyás (Tát) képviselte a versmondó verseny döntőjén.
A verseny résztvevői.
A verseny résztvevői.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komáromban koszorúzott Kövér László - fotók

A Monostori erődnél a felvidéki kitelepítettek és deportáltak emléknapján, a benesi dekrétumok… Tovább olvasom