Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Mindenhol nagy lelkesedés és sok futó – Sikerrel zárult a Nemzeti Bor Maraton

Véget ért tegnap hajnalban a Nemzeti Bor Maraton. Az utolsó szakasz befutóit Enyingen hajnali egy órakor bográcsban készült pörkölttel, zenével, dobpergéssel, jó hangulatban várták. A tizenegy napon át nonstop zajló esemény Hajósról indult és összesen 2573 kilométer hosszú futással kötötte össze Magyarország huszonkét borvidékének településeit. Egyedül Tatán vallott kudarcot a maraton.

A Nemzeti Bor Maraton célja az volt, hogy megdöntsék a „leghosszabb maratonváltó" világrekordját. „A rekordkísérlet sikerült!" – fogalmaz fáradtan, de örömmel Balla Attila programigazgató, aki értetlenül áll a kiemelt programhelyszín, Tata szereplése előtt. A vizek városában – egyetlen ilyen településként – kudarcot vallott a Nemzeti Bor Maraton.
Összességében 257 órát és 5 percet futottak a települések által delegált sportemberek és a hozzájuk csatlakozó sportkedvelők, hobbifutók a Nemzeti Bor Maraton során, mely 103 magyar települést érintett.

– A szervezők minden helyszínen ugyanúgy kommunikálták az eseményt, ugyanazt kérték az önkormányzatoktól, de Tatán még futókat sem delegáltak a futómozgalmáról is híres város részéről. „Értetlenül állok a tatai kudarc előtt" – fogalmaz Balla Attila. „Kisbéren kétszázan futottak, a polgármesterrel az élen, Bokodon körülbelül hatvan futót számoltunk, Tatán ehhez képest az utolsó pillanatban mi kerestünk pár sportembert, hogy összejöjjön a váltófutás tatai szakasza" – mondja a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója. „Ami hiányzott, az a tenni akarás és az együttműködés. Egyikre sem volt fogadókészség Tatán. Összességében viszont sikeres rendezvényt indítottunk útjára: most már biztos, hogy lesz folytatása jövőre is, egyöntetűen ez volt a vélemény." Hogy Komárom-Esztergom megyében Tata lesz-e a kiemelt helyszín, arra még nem tudott válaszolni Balla Attila.

Kevés futó. Róth Balázs, a Magyar Honvédség testnevelő tisztje és Kovács András, a tatai Eötvös-gimnázium testnevelő tanára teljesítette a távot.
Kevés futó. Róth Balázs, a Magyar Honvédség testnevelő tisztje és Kovács András, a tatai Eötvös-gimnázium testnevelő tanára teljesítette a távot.


Bencsik János országgyűlési képviselő közösségi oldalán így értékel: „(...) A teljes kudarc beálltát néhány elkötelezett sportember és a Neszmélyi Hegyközség kármentése akadályozta meg. Nem nagy kedvvel, de mégis bekapcsolódtak, mert nem tehettek mást."

Michl József tatai polgármestertől megkérdezte a Kisalföld, hogy mit szól a szervezők véleményéhez, mely szerint az önkormányzat hozzáállása miatt lett sikertelen a Nemzeti Bor Maraton a vizek városá- ban. A városvezető így reagált írásban: „A Nemzeti Bor Maraton teljes programját önkormányzatunk a város honlapján és Facebook-oldalán május 13. óta folyamatosan hirdette, ezenkívül a megyei és az országos sajtót is tájékoztattuk a rendezvényről. Sportreferens kolléganőm az iskolákat és a sportegyesületeket értesítette, a Fiatal Utazók Klubja civil szervezet önként vállalta, hogy segít a futás lebonyolításában. Önkormányzatunk ingyenesen bocsátotta rendelkezésre a területet és két sprintfutót is beszervezett, akik a Tata–Bokod távot lefutották. Véleményünk szerint a csütörtök délutáni időpont nem megfelelő a hasonló sportrendezvények megvalósításához, ezt a Nemzeti Bor Maraton szervezőinek már előzetesen jeleztük, ennek ellenére ragaszkodtak a dátumhoz."

A tizenegy napon át tartó 24 órás futóváltó tegnap hajnali egy órakor ért véget Enyingen, ahol tíz asztalnál várták a sportolókat frissen készült pörkölttel, óriási ovációval.  A Nemzeti Bor Maraton hivatalos eredményeiről június 17-én adnak tájékoztatást a szervezők, tudtuk meg Balla Attila programigazgatótól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszercsomag rászorulóknak

Hatszáznyolcvanöt család között osztottak szét élelmiszert az önkormányzat által finanszírozott élelmiszerosztáson Komáromban. A helyi rászorulók korábban évente négyszer kaptak tartós élelmiszert, azonban az unió által finanszírozott osztás megszűnt, az önkormányzat pedig két osztást tud finanszírozni évente. Tovább olvasom