Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Mentőakció a templomért - Az épület nem életveszélyes, voltak és lesznek is ott szentmisék

Repedések jelentek meg a felújított szákszendi római katolikus templom falain. Tavaly 15 millió forintból tették rendbe az istenházát, ám jelenleg úgy tűnik, a jövőben is több millió forintot kell áldozni az épületre.

Közel tizenötmillió forintos támogatásból sikerült az egyházközösségnek rendbe tennie a szákszendi római katolikus Szent Őrzőangyalok-templomot tavaly. Ez az istenháza közel negyed évszázadon át volt zárva, mert életveszélyesnek nyilvánították, ám néhány éve történt egy statikai megerősítés, aminek köszönhetően a mozgás megállt, s tavaly úgy döntött a közösség, hogy felújítják a már előesti szentmiséknek otthont adó épületet. 2014 augusztusában meg is áldotta a szákszendi katolikus templomot a zirci főapát. Nemrég viszont újra jelentkeztek problémák az épületen. – Időközben a statikai problémák ismét előkerültek. Valószínűleg maga az épület repedt meg – fogalmazott Író Sándor plébános.  „Ez mindenképpen azt mutatja – folytatta Író Sándor – , hogy nagyon sok dolgunk van még a templommal, annak érdekében, hogy megőrizzük az állagát. Még nem derült ki pontosan, hogy földmechanikai, földtani vagy éppen statikai problémák állnak a háttérben. A szakemberek viszont már dolgoznak rajta, a püspökség is segít" – fogalmazott Író Sándor plébános, aki kiemelte: ez egy mentőakció a templom rendbetételére. – Szükség lenne az istenháza teljes külső és belső felújítására. Sajnos huszonöt év alatt senki nem nyúlt az épülethez, rá sem néztek. S nyilván egy olyan építmény, amit nem használnak, még jobban tönkremegy. Ez történt ezzel a templommal is. De nem vagyunk elkeseredve, hogy az újonnan felújított részek is megrepedtek, mivel ez jelzi számunkra, hogy folytatnunk kell az elkezdett munkát. Kiemelném, a templom így sem életveszélyes, eddig is voltak, s lesznek is szentmisék – folytatta a plébános, aki szerint még nem tudják, honnan lesz elegendő forrásuk a mostani több millió forintos felújításra. – A püspökség a statikai és az előzetes szakvélemények előkészítésében és az anyagi finanszírozásban is segít – fűzte hozzá Író Sándor.

Író Sándor szerint (felvételünkön) szükség lenne a templom külső és belső felújítására is. Ebben a püspökség is segít.
Író Sándor szerint (felvételünkön) szükség lenne a templom külső és belső felújítására is. Ebben a püspökség is segít.


– A régi repedések helyén jelentek meg újabb repedések. Mint már mondtam, nem vagyunk elkeseredve, ám az egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert itt ez a probléma, s úgy tűnik, hiába dolgoztunk eddig, s nevet, mivel a munkák miatt egyre több figyelem irányul a templomra, és egyre többen jönnek fel a falu legmagasabb pontjára (ahol áll a templom – a szerk.). Azzal, hogy megújulnak a templomok, úgy gondolom, hogy a figyelem is kicsit rájuk orientálódik és arra, aki a templomban él, vagyis Istenre – folytatta a plébános, aki szerint régészeti kutatásokat kellene végezni a templom körül, mivel nagy valószínűséggel egy kolostorra épült. – A történelem egy meghatározó része lehet itt Szákszenden, ami a falu nevét öregbítené, másrészt a templom jelentőségét növelhetné.

Öt templom a faluban
Szákszenden három felekezet öt templomot tart fenn. A katolikusok kettőt, az evangélikusok kettőt és a reformátusok egyet. A lakosság közel hetven százaléka katolikus. Szák és Szend települések egyesülésével jött létre 1984-ben. Ennek az összeolvadásnak köszönhető, hogy több katolikus és evangélikus templom is van Komárom-Esztergom megye leghosszabb falujában. Jelenleg újítják a szendi római katolikus templomot is, mivel a tornya annyira rossz állapotban volt, hogy az veszélyeztette a tető többi részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balatonalmádi ingatlan – Az önkormányzat ötmillió forinttal járul hozzá a felújításokhoz

Elkezdte felújítani a Beáta-nyaralót a súri katolikus egyházközösség és önkormányzat. Az ingatlan pár éve került a súri katolikusok birtokába, amikor is egy öreg hölgy rájuk hagyta az összes vagyonát, persze némi kikötéssel. Tovább olvasom