Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Megunhatják a húsvétra kapott nyulat a gyerekek

Soha ne adjunk ajándékba állatot – hangoztatják az állatvédők. Húsvét közeledtével különösen aktuális a téma, hiszen sokan nemcsak csokinyuszit, hanem élő nyulat is elrejtenek a fűben a gyerekek örömére.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a kedves kis állatokat a lurkók pár nap után megunják, így kérdéses, hogy mi lesz a nyulak további sorsa. A Rex Állatvédő Egyesület vezetője, Mandel Gézalapunknak elmondta: szerencsére a városban, illetve a külterületeken eddig még soha nem találkoztak húsvét után kidobott nyulakkal és az egyesületnél sem akart leadni senki.

– Nem is tudnánk befogadni a nyulakat, csak a kutyákat és a macskákat tudjuk ellátni. Én azt javaslom, hogy aki mindenképpen nyulat szeretne mutatni a gyermekének húsvétkor, az vigye állatkertbe vagy állatsimogatóba. A nyulak igen sérülékeny és fertőző betegségekre hajlamos állatok – magyarázta Mandel Géza.

A nyulak ajándékozásával a tenyésztésükkel évek óta foglalkozó Szabó Sándor és fia, Áron sem ért egyet. Tőlük pár napra ugyan haza lehet vinni a nyuszikat, de csakis akkor, ha megvannak a megfelelő feltételek és az állatok már hat hétnél idősebbek.

– Családi háznál négy-öt napig ajánlatos tartani őket, panelben maximum két-három napig. Reggel és késő délután lehet nekik adni szénát, tápot vagy valamilyen takarmányt, délben pedig ajánlatos pótolni a vizet. Fontos tudni, hogy friss zöldséghéjjal nem, csak fonnyadttal szabad etetni ezeket az állatokat, különben felfújódhatnak és elpusztulhatnak – mondta el a jó tanácsokat Szabó Áron. Hozzátette: a nyulakat lehet simogatni és ölbe venni, ám nem szabad túlzásba esni, illetve a hasukat semmiképpen nem ajánlott simogatni, mert arra érzékenyen reagálnak. Elengedhetetlen a biztonságos és száraz környezet kialakítása számukra. Szabó Áron hangsúlyozza: ha már húsvét napján valaki mindenképpen szeretné elrejteni a nyuszit a ház kertjében, akkor ne a fűbe tegye, hanem egy szalmával kibélelt ládába.

A nyuszik sérülékeny kis állatok, lehet őket simogatni, ám nem szabad túlzásba esni – figyelmeztet Szabó Áron.
A nyuszik sérülékeny kis állatok, lehet őket simogatni, ám nem szabad túlzásba esni – figyelmeztet Szabó Áron.


Az ünnep alkalmából vásárol kislányának nyuszit Benedek Emőke, de mint mondta, ez az ajándék nem csupán pár napra szól majd. – Régebben tartottunk nyulakat, de a költözés miatt el kellett ajándékoznunk őket. Kislányom lassan ötéves lesz, így azt gondolom, hogy megérett az idő, hogy legyen egy háziállata. Ezzel a felelősségtudatra nevelhetem Boglárkát – vélekedett az anyuka. Az új jövevénynek már kialakította a megfelelő helyet a családi háznál, sőt, a nyuszit is kiválasztotta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberre elkészül – A kistérséghez tartozó 41 ezer lakos minőségi egészségügyi ellátását biztosítja majd

Ünnepélyes keretek között tették le az Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet új rendelőjének alapkövét Tatán a minap. Tovább olvasom