Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Megújul a tatai Öreg-tó és vízgyűjtő területe

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) közel 1,4 milliárd forint uniós támogatásból végzi el a tatai Öreg-tó és vízgyűjtő területe, az Által-ér természeti megújítását - közölte az ÉDUVIZIG kedden az MTI-vel.
Az igazgatóság tájékoztatása szerint a beruházás célja a vízfolyások állapotának, a növény- és állatvilág életfeltételeinek javítása, az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi egyezményekkel védett vízimadár gyülekezőhelyeinek fejlesztése és az árvízi biztonság növelése.

A rekonstrukciós munkák során a végéhez közelednek a dunaalmási belvízcsatorna, a Mikovényi-árok és a Fényes-patak mederrendezési munkái. Az Által-ér Öreg-tó feletti szakaszán, valamint az Oroszlány- Kecskédi vízfolyáson folyamatosan végzik a meder kotrását. Az oroszlányi szennyvíztisztító telepen kísérleti szűrőmezőt alakítottak ki, hogy a kibocsátott tisztított szennyvíz egy részét utókezelje, mielőtt a vízfolyásba kerülne.

Az Által-ér tatai szakaszán a meder vízszállító képességének helyreállítását követően március elején elkezdődött a vízhozam-mérő műtárgy átépítése, mely az Öreg-tóból levezetett vízmennyiségek pontos meghatározására szolgál.

A tó keleti partján fövenyt alakítottak ki és felújították a vízszintszabályzó zsilipeket, valamint hamarosan befejeződnek a tatai vizes élőhely építési és növénytelepítési munkái.

A beruházás elkészülése után az önkormányzatok bővíthetik csapadékvíz elvezető hálózatukat és fejleszthetők lesznek a kül- és belterületek, mivel az árvízi elöntés kockázata csökken. A tatai Öreg-tó a természetvédelmi egyezmények elvárásainak megfelelően továbbra is nemzetközi jelentőségű vízimadár gyülekezőhely maradhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra éheztetett és elégetett állatok egy tanyán

Elhullott szürkemarha és racka bárány tetemeket fedeztek fel a rendőrök a Páskom majorban. Tovább olvasom