Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Megölt két hajléktalant egy 16 éves fiú Tatabányán, 13 és fél év börtönt kapott - fotók

A fiú egy éjszaka olyan súlyosan bántalmazott két hajléktalant, hogy mindketten a helyszínen meghaltak.
Tizenhárom és fél év fiatalkorúak börtönére ítélte a Tatabányai Törvényszék pénteken azt a 16 éves fiút, aki tavaly tavasszal egy éjszaka olyan súlyosan bántalmazott két hajléktalant Tatabányán, hogy mindketten a helyszínen meghaltak.

Az emberölés bűntette és két rendbeli kifosztás miatt elítélt M. A. a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható feltételes szabadlábra.

A bíró az ítélet indoklásában elmondta, a gyilkosságokat a vádlott különös kegyetlenséggel követte el, védekezésre képtelen emberek sérelmére, majd kifosztotta őket.
Megölt két hajléktalant egy 16 éves fiú Tatabányán, 13 és fél év börtönt kapott

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Az ítélet kihirdetése előtt a törvényszék tanúként hallgatott meg egy férfit, mert a vádlott visszavonta beismerő vallomását, és azt állította, hogy a gyilkosságokat fenyegetés hatására követte el, illetve az egyik bűncselekmény elkövetésében társa is volt.

A tanú a szembesítés során hazugságnak nevezte M. A. állításait, azokat a bíróság sem tartotta megalapozottnak.

A fiú édesanyjával és öccsével élt egy egyszobás tatabányai lakásban. Az anyjával rossz kapcsolata volt, 2016-ban maga kérte a gyámhatóságot, hogy vegyék állami gondozásba. Magatartási problémái miatt tavaly áprilisban felmerült intézeti nevelésbe vétele.

2017. április 30-án hajnalban a hazafelé tartó M. A. a Tatabánya központjában lévő buszmegállóban felébresztett egy alvó hajléktalant, akivel több hónappal korábban összeszólalkozott. Dulakodni kezdtek, majd a fiú annyira megrugdosta, megtaposta a földre esett férfit, hogy az a helyszínen meghalt.

A fiatal ezután a lépcsőházukban üldögélt, mert nem akarta felébreszteni az anyját. Egy idő után járkálni kezdett a környéken, felkeltett egy másik hajléktalant, ütlegelte, rugdosta, később a magatehetetlen ember cipőjét ellopta. A férfi a helyszínen, nagy szenvedések után meghalt.

A fiú ezután hazament, evett, tévét nézett, majd lefeküdt aludni, a rendőrök ébresztették fel. M. A. a bíróság előtt nem tett vallomást, kérdésekre sem válaszolt, az utolsó szó jogával sem élt.

A bíró által felolvasott nyomozati vallomásában korábban azt mondta, hogy mindkét áldozata lélegzett, amikor magára hagyta, és nem tudja, hányszor ütötte meg őket. Azt állította, hogy a bűncselekményeket nem tervezte el előre, a hajléktalanokat nem akarta megölni.
Vádat emeltek az anya ellen

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség korábbi közleménye szerint a gyilkosságok után vádat emeltek a fiú anyja ellen kiskorú veszélyeztetése miatt, mivel az asszony évekig megszegte szülői kötelezettségét. M. A.-nak kisiskolás korától magatartási problémái voltak, ezért kezelték és gyógyszer szedését javasolták. Az anya azonban nem váltotta ki az orvosságokat és nem vitte vissza a gyerekét a vizsgálatokra. Az asszony gyakran nagyobb fiára bízta a kisebbet. Az idősebb fiú ruházatáról, higiéniájáról nem gondoskodott, a gyereknek csak egy melegítője és egy pólója volt, amit egész héten viselt, a ruhákat maga mosta. A fiú műanyag szatyorban hordta iskolai felszereléseit, a nő szülői értekezletre, fogadóórára sem járt - közölte a főügyészség. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia: gázolt a vonat Komáromnál, késnek a vonatok a vonalon

Tragédia: gázolt a vonat Komáromnál, késnek a vonatok a vonalon
Az elgázolt ember a helyszínen életét vesztette. Tovább olvasom