Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Legyen a magyar szinkron hungarikum!

A komáromi Tóth Dorottya a magyar szinkron 80. évfordulója alkalmából petíciót indított a neten, miszerint legyen a magyar szinkron hungarikum. A fiatal lány csak néhány éve kezdett szinkronizálással foglalkozni, ma már a legnagyobb magyar stúdióktól kap munkát.

Tóth Dorottya gyermekkora óta rajong a színjátszásért. A komáromi lány szinte a szakma összes műfajában kipróbálta már magát: prózamondó versenyekkel kezdte, majd a néptánc, a zenés színdarabok, éneklés és végül a szinkronizálás következett. „Mindent szeretek, ami a színészethez kapcsolódik. Az első emlékem ilyen téren, amikor körülbelül ötéves koromban különféle ruhákba öltöztem be és odaálltam anyukám elé, hogy találja ki, kit személyesítek meg. Ilyenkor próbáltam felvenni az arcmimikát, a testtartást is" – mondta el Dorottya.

Tóth Dorottya petíciót nyíjtott be. Megbecsülést szeretne a szakmának.
Tóth Dorottya petíciót nyíjtott be. Megbecsülést szeretne a szakmának.


A fiatal lány a szinkronizálással néhány éve ismerkedett meg, amikor Király Attilával dolgozott együtt egy színdarabon, aki sokat mesélt neki erről a műfajról. „Nagyon érdekelt, hogyan működik ez a szakma, hogyan készül egy film, kik azok, akik a hangjukat adják bizonyos karaktereknek. Néha eljátszottam a gondolattal, hogy egyszer valaki úgy hallja a hangom egy filmben, sorozatban, mesében, ahogy én a színészek hangjait" – tette hozzá. Ennek hatására elvégzett egy tanfolyamot, majd ebben az irányban indult tovább. Ma már a legnagyobb magyar szinkronstúdióktól kap munkát, és fontosnak tartja, hogy minél többen megismerjék a kemény háttérmunkát, ami egy film elkészítése mögött van. Ebben blogja és a videói segítenek, amik neves hír- és közösségi oldalakon is megjelentek.

A magyar szinkron 80. évfordulója alkalmából Dorottya petíciót indított Legyen a magyar szinkron hungarikum címmel. „Úgy gondolom, ezen a kerek évfordulón meg kellene köszönni a szakmának, hogy segít tolmácsolni a saját anyanyelvünkön egy film mondanivalóját. Úgy érzem, nem elég megbecsült ez a szakma, nem kap elég nyilvánosságot. Szeretném, hogy idén többet foglalkozzanak vele. Természetesen nem vagyok elvakult, nem állítom, hogy minden szinkron tökéletes. A hungarikum jelző minőséget biztosíthatna a szakmának, amihez ennek érdekében a készítőknek tartaniuk kéne magukat. A szinkron kultúránk része, melyet ápolni kell" – írta le a petícióban.

Tóth Dorottya nagyon fontosnak tartja, hogy mindenki pontosabban megismerje a szinkronizálás mögötti háttérmunkát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaadták a vonaton talált pénzt a diákok

Pénztárcát talált a vonatülésen öt diáklány. A buksza nem volt üres, 270 ezer forintot tartalmazott, amit a fiatalok visszaadtak a tulajdonosának.
Tovább olvasom