Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kulcsos kalács bemutató Komáromban

A kulcsos kalács készítéséből tart bemutatót szombaton komáromi Monostori Erődben a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, majd a Kenyérmúzeumban rendhagyó tárlatvezetést tartanak.
A mintasütés után a látogatók próbára tehetik kézügyességüket kalácsfonásban. A kulcsos fonatok elkészítésében a Komáromban táborozó pékoktatók és diákok segítenek.

A kulcsos kalács 50 centiméter átmérőjű, 8-10 szál tésztasodratból kulcsolással kialakított kerek termék. Fonásmódja speciálisan magyar, a kulcsolás a rácsozás egyik formája. Régen lakodalmakban adták ajándékba a násznépnek. A középső fonat jelképezte a házaspárt, a többi fonat pedig a családot, amely körbefogja a fiatal párt.

Az erődben zajló péktáborban három héten át kilenc szakiskola legjobb tanulói mutatják be a Pékrend által összegyűjtött hagyományos termékeket, a Sütőipari Emléktárban pedig a sütőipar modernizációjáról, a nagyüzemek kialakulásáról rendeznek időszaki kiállítást.

A Monostori Erőd építése során egy 4000 négyzetméteres pékséget hoztak létre, amelynek csak a felét rendezték be. Ez a katonai pékség a polgári kenyérgyáraknál mintegy 100 évvel korábbi, kemencéiben 1946-ig sütötték az úgynevezett "prófuntot", azaz komiszkenyeret, a katonák fő eledelét.
Az erőd egykori péksége alatti magtár helyén található a nyolc helyiségből álló Kenyérmúzeum. Itt 580 négyzetméteren helyezték el a Sütőipari Emléktár gyűjteményét. A jelenleg romos állapotban lévő pékség még működőképes állapotba hozható, és múltját tekintve a világon egyedülálló "élő múzeummá" alakítható.

A Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének kezdeményezésére a Sütőipari Emléktár anyaga 2001-ben került az erődbe. Minden évben - március 15. és november 15. között - várja a látogatókat egy-egy történelmi kor sütőipari sajátosságainak bemutatásával és állandó kiállítással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszokból loptak gázolajat fiatalok

A fiatalok műanyag csővel szívták le az üzemanyagot. Tovább olvasom