Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Komáromi Rendőrkapitányság – A tavaszi-nyári hónapokban 20–30 ember is nyoma veszhet

A Komáromi Rendőrkapitányság jelenleg két eltűnt fiatalkorút keres. Az eltűnések legjellemzőbb időszaka a tavasz és a nyár, a legveszélyeztetettebbek a 14 és 18 év közöttiek. A munkába gyakran bekapcsolódik a Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-Mentő Egyesület, akik három kutyával segítik az eltűnt személyek felkutatását.

– A fiatalokban a jó idő beköszöntével felébred a kalandvágy, ilyenkor gyakran elcsatangolnak, illetve a csapatszellem miatt döntenek az otthonuk vagy az intézet elhagyása mellett a kamaszok. Ők szerencsére 99 százalékban hazamennek vagy megtalálják őket, igen elenyésző, hogy bűncselekmény áldozataivá válnak. Szintén veszélyeztetettek az idősek, akik gyakran betegség miatt kóborolnak el, mert térben és időben nem tudnak tájékozódni. A felnőttekre az a jellemző, hogy ők önszántukból hagyják el az otthonukat – magyarázta a Komáromi Rendőrkapitányság hadnagya, Götz Tamás.

A kapitányság illetékességi területén havonta átlagosan tíz ember tűnik el, ez a szám húszra vagy harmincra is emelkedhet a tavaszi-nyári hónapokban. A rendőrséget a hozzátartozók vagy az illetékes szervek azonnal értesítik, így a keresés is nyomban megindul. Az új jogszabályoknak köszönhetően banki adatokat, a telefonszolgáltatótól pedig hívásinformációt és helymeghatározást kérhetnek, ami sok esetben gyorsítja a kutatást. Amennyiben a keresés egy-két napon belül nem vezet eredményre, akkor a rendőrség a sajtó segítségét kéri, illetve gyakran fordulnak a Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-Mentő Egyesülethez is.

A kutyák kiképzése 2–3 hónapos korukban megkezdődik, fő szempont, hogy jól motiválhatóak legyenek.
A kutyák kiképzése 2–3 hónapos korukban megkezdődik, fő szempont, hogy jól motiválhatóak legyenek.


A szervezet 2009-ben elsősorban, ahogy azt a neve is mutatja, a polgári védelmi feladatok ellátására jött létre, manapság azonban már az eltűnt személyek felkutatása lett a fő feladatuk. – Egyesületünk 11 fővel dolgozik, mindenki önkéntes alapon végzi a munkáját. Kutyáink száma három. Néró egy ónémet juhászkutya, 8 éves és nyomkövető. Stella 4,5-5 éves német juhász területkereső, illetve Carbon, aki szintén német juhász és területkereső – tudtuk meg az egyesület vezetőjétől, Versegi Zoltántól. A nyomkövető kutyák a szagot követik, míg a területkeresők nagy területeket képesek bejárni és jelzik, ha a bozótosban, erdőben olyan embert találtak, aki nem természetes pozícióban helyezkedik el. – A kutyák kiképzése két-három hónapos korukban elkezdődik. Az a fontos, hogy a kutya jól motiválható legyen – mondta Mosonyi Erika, az egyesület munkatársa.

A kutyák az ország területén bárhol bevethetőek, hiszen a keresés nem helyhez kötött. – Az a tapasztalat, hogy a hozzátartozók gyorsan bejelentik az eltűnést. Amennyiben azonban az eltűnt személy gyógyszert szed, gyógyszert vitt magával, ismert betegsége van vagy búcsúlevelet hagyott hátra, akkor egy percig se késlekedjenek – hangsúlyozta Götz Tamás hadnagy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszóterek – a támogatás összegét és a büntetést is vissza kell fizetni

Bársonyosnak is vissza kell fizetnie azt a támogatást (és a büntetőkamatot), amelyet még 2009-ben nyert játszótérépítésre. Tovább olvasom