Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Kolbásztöltés és látvány- disznóvágás a város Fő terén

Az elmúlt hétvégén immár második alkalommal rendezték meg a Tatabányai Malacságokat. A kétnapos rendezvényre több ezer ember látogatott ki.

Szombaton a város Fő tere telt meg, vasárnap pedig A Vértes Agorájába látogattak ki sokan, hogy részt vegyenek az „Itt a farsang, áll a bál" programjain. Szombaton már reggel 9 órától ínycsiklandó illatok jelezték, hogy valami finomság készül a város terén. A gasztronómiai vásárba a megyeszékhely több húsboltja települt ki, amelyek már ekkor kínálták főtt kolbászaikat, hurkáikat és sülthús-féleségeiket.

A szervezők, a Tatabánya Pont A Vértes Agorájával közösen kolbásztöltő versenyt is hirdetett, amelyre szintén nagy volt az érdeklődés. A versenyre összesen 17 csapat nevezett. A feladat adott volt: két óra alatt a szervezőktől kapott tíz kilogramm húsból kellett megtölteni az egyéni ízesítésű kolbászokat. A résztvevők igazán különleges recepteket is bemutattak, hiszen mazsolás, de még narancsos-gyömbéres kolbászhúst is készítettek és volt olyan csapat, amelyik paprika nélkül fűszerezett. Nem volt könnyű dolga a négytagú zsűrinek, amelynek elnöke Magyarné Kocsis Andrea önkormányzati képviselő volt. Előre megadott szempontok szerint bíráltak, többek között a higiéniát, megjelenést, fűszerezettséget, az íz és illat összhatását pontozták. Végül a zsűri a „Betöttyük Kht." fantázianevű gárda mellett tette le a voksot, a különdíjat pedig a tatabányai Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) második csapata vihette haza. A többi csapat sem ment haza üres kézzel, disznótoros recepteket tartalmazó könyveket kaptak ajándékba.

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) tatabányai csoportjának csapata.
Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) tatabányai csoportjának csapata.Ezután következett a látványdisznóvágás, amelyen Veres Antal hentesmester, „Toncsi" a jelenlévők szeme láttára darabolta fel a jól meghízott, mintegy 130 kilogrammos disznót. Előtte még érdekességképpen bemutatott egy régen használatos faszenes perzselőt is, persze aztán áttért a gázüzemű modern perzselőre. A kihangosítón keresztül pedig szakszerű előadást tartott a sertéshús főbb részeiről és arról, melyikből mit lehet készíteni. Kiderült, a sertés az az állat, amely a fülétől a farkáig felhasználható különféle étkek készítésére. A rendezvény ideje alatt a hangulat és az idő is jó volt, utóbbi egy kicsit „csípős", amit viszont oldottak a sramlit és mulatós zenéket előadó zenekarok.

Veres Antal hentesmester nem csak feldarabolta disznót, szakszerű előadást is tartott a sertés főbb húsrészeiről.
Veres Antal hentesmester nem csak feldarabolta disznót, szakszerű előadást is tartott a sertés főbb húsrészeiről.


„Itt a farsang, áll a bál" címmel tegnap délelőtt már A Vértes Agorájában kezdődtek a programok. Kezdésként a „Ráhangoló" című, klasszikus zenei ismereteket nyújtó, gyerekeknek szóló előadás vezette fel az eseményeket Ocskai Gabriella zenepedagógus irányításával. A játékos előadás során a világ egyik legismertebb zeneszerző „zsenije", W. A. Mozart életébe is bepillantást nyerhettek a gyerekek zenés időutazás keretében. Az előadás végén még a hangszereket is kipróbálhatták az apróságok. Ezután népi játszóház vette kezdetét, több mint ötvenféle játékot próbálhattak ki a kicsik és nagyobbak egyaránt. Volt többek között malackirakó (puzzle), amely segítségével a disznó részeivel ismerkedhettek a gyerekek, de a farsang jellemző figurájával, a kiszebábbal és busófejjel is találkozhattak az érdeklődők. Késő délután jelmezes, táncos felvonulással, csengettyű- és kolompszóval ért véget a második Tatabányai Malacságok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semmis a nagyszombati érsek dekrétuma a komáromi bencés rendház megszüntetésére

Semmisnek nyilvánította a vatikáni Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak… Tovább olvasom