Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kiszáradt halastavat alakítanak vizes élőhellyé Tatán

Tatán megkezdődött egy 22 hektáros kiszáradt halastó víz élőhellyé alakítása, a területet szabadidős és ismeretterjesztési célokra hasznosítják - mondta el a program szakmai vezetője szerdán az MTI-nek.
Mürkl Levente tájékoztatása szerint közel százezer köbméter száraz iszapot kotornak ki a tóból. Az anyagból többek között fészkelő szigetet alakítanak ki a vízi madaraknak és megerősítik a gátakat. A korábbi élővilág visszaállítása érdekében a tó környezetében is honos, vizes élőhelyre jellemző növényeket telepítenek.

A tóban nem lesz haltenyésztés, vagy halászati tevékenység, partján egy madármegfigyelő tornyot emelnek. A munkálatok 275 millió forintos költségének 99 százaléka uniós támogatásból származik.

Az érintett terület Réti halastavak néven ismert, az Öreg-tó és a Tata és Naszály között elterülő Ferencmajori-halastavak között található. Mindkét tó a madárvonulási útvonalak mentén fekszik, nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, szerepel az egyik legrégebbi természetvédelmi megállapodás, a ramsari egyezmény listáján.

A Réti halastavakat az Esterházyak építették 1896-ban. Létesítésük előtt nádasok, mocsarak húzódtak Tatától a Dunáig. A nagy kiterjedésű lápvidéket az Által-ér és a helyi, bővizű langyos források táplálták. A most kialakított halastó vízutánpótlásához ismét felhasználják a források vizét, amelyek a térségi bányaművelés megszűnése után újrafakadtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartálykocsival ütközött egy autó Kisbérnél

A Bakonyszombathelyre vezető úton kell forgalmi akadályra számítani. Tovább olvasom