Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Kiss Vendel szerint sokszínű, gazdag, érdekes és értékes a gyűjtemény

Mert ki is a muzeológus? „Ószeres, aki házal az avítt tárgyakért? Bandita, aki megszerzi magának, amit akar? Vagy gyűjtő, aki szenvedélyesen járja a terepet, felkutatva a kincset, ami másnak talán értéktelen, régi lom, kidobnivaló, öreg kacat?" Kiss Vendel igazgatóhelyettes hasonlatai ezek, aki az új kiállítást ajánlotta a közönség figyelmébe.

Tatabányán kiállítás nyílt a múzeum tavalyi szerzeményeiből, s a szakemberek olyan szeretettel beszéltek az elmúlt egy év gyűjtőmunkájáról, hogy a látogatónak kedve támadt ószeresnek, banditának, de legalábbis régésznek állni.

Cseh Julianna régész korai bronzkorból való edénykészletről magyaráz egy gyermeknek. Negyedóra múlva még mindig a tárló előtt állnak, de már az ólomvotívról szól az előadás: „Ez egy fogadalmi ajándéktárgy, az isteneknek ajánlották fel a római korban" – szól a szakszerű magyarázat. Megtudjuk, hogy Sándor Lajos múzeumbarát, szenvedélyes gyűjtő és segítő ajánlotta fel a tárló teljes tartalmát. Kicsit arrébb Dallos István fotóművész, a múzeum munkatársa mutatja a Kép-Szín-Tér Fotóműhely ajándékait, az egykori Turul mozit bemutató „Cinema Paradiso" című fotókiállítás képeit. A 2006-os kiállítás 28 darabja került a múzeumba. A nemrég fájdalmasan fiatalon elhunyt Tatai Tibor fotóművész néhány alkotása is bekerült a szerzemények közé, no és az egyre bővülő digitális archívum Dallos Istvánnak köszönhetően.

P. Tóth Enikő művészettörténész a képzőművészeti gyűjteményt igyekezett gyarapítani az elmúlt évben. Pályázaton nyert forrásból vásároltak öt festményt: Luzsicza Lajos, Görgényi István és Szlávik Lajos képeit. „Mindhárman jelentős szerepet töltöttek be Tatabánya életében, ezért fontos, hogy alkotásaik itt legyenek. Papp Lajos festőművész és Sólyom Lajos grafikusművész is ajándékozott saját alkotást a múzeumnak, vásároltunk egy Vyday Brenner-olajfestményt, továbbá bővült a plakátgyűjteményünk is több mint százhetven plakáttal" – mondja a művészettörténész.

A kiállítás egyik legszebb darabja, a százéves díszszablya a Krajcsirovits családtól került a múzeumba.
A kiállítás egyik legszebb darabja, a százéves díszszablya a Krajcsirovits családtól került a múzeumba.


A kiállítótér közepén Krajcsirovits Henrik özvegye és lánya beszélget Kiss Vendellel, az intézmény igazgatóhelyettesével. Központi helye van Vendel új szerzeményének, mely egy bányászdíszszablya. „A 12-es aknán dolgozott főaknászé volt a kard. Hozzátartozott az ünnepi bányászviselethez. Kevés ilyen szablya maradt meg az utókornak, ez azért is különleges, mert Károly király monogramja is rajta van" – magyarázza a történész. A bojtos díszszablyát Krajcsirovits Henrik képzőművész a szomszédjától „szerezte" egy festményért cserébe. A tanár úr örökösei adományozták a múzeumnak a kardot. Az özvegy és leánya szeretettel nézik az örökséget az üvegvitrinben. „Apának nagyon kedves volt ez a szablya" – mondja mosolyogva Kinga, Krajcsirovits tanár úr lánya.

A Tatabányai Múzeum új szerzeményeinek kiállítását Kiss Vendel ajánlotta a látogatók figyelmébe. Sokszínű, gazdag, érdekes és értékes gyűjteménynek nevezte a tárlatot, melynek igazi szenzációja, hogy közös produkció, hiszen nem jött volna létre az adományozók, azaz a múzeum barátai, segítői nélkül.

Március 22-ig látogatható
A Tatabánya hagyatékából származó régészeti, képzőművészeti és történeti gyűjtemény március 22-ig látogatható a megyeszékhely múzeumában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyképes tudás népszerű szakokon

A térségben, ha valaki a Jávorka nevet hallja, a tatai mezőgazdasági szakképző iskolával azonosítja. Ez nem véletlen. Tovább olvasom